Майдел: Служебното правителство на Радев не прави почти нищо, за да смекчи удара от високите цени на тока

0
176
Ева Майдел Снимка: фейсбук

За разлика от други правителства в Европа, подчерта евродепутатката

„Докато водим този дебат, всеки бизнес в България плаща 170 евро за мегаватчас електроенергия. За разлика от други правителства в Европа, българското не прави почти нищо, за да смекчи удара за бизнеса и гражданите. Фактът, че цената за мегават час е 3 пъти по-висока от обичайната и че много правителства като това в България не реагират, не е само национален проблем. Вече се чуват първите гласове срещу целите на Зеления преход. Фактът, че българското правителство не прави нищо, ще се отрази на мнението на много европейски граждани за ЕС.”

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Майдел, която е член на Комисията по промишленост и енергетика на ЕП, заяви, че и Европейската комисия не прави достатъчно, защото задържа рекордно високите цени на емисии в Европа.

Тя предложи на Европейската комисия да се въведе система за стрес-тестове за енергетиката в Европа, която да измерва как ще реагира икономиката при определени цени на газ, нефт и електроенергия. На тази база, Майдел предложи да се изгради инструментариум за действие, както и изисквания към националните планове Енергетика и климат. „Трябва да стартира и годишна оценка на енергийната сигурност на ЕС, по подобие на кредитния рейтинг в банковата система, която ще е сигнална лампа за предстоящи кризи“, допълни българският евродепутат.