Марина Овсяникова, която протестира срещу войната в ефир: Срамувам се, че работих в Първи канал за кремълската пропаганда

0
234
Марина Овсяникова Снимки и видео: Youtube

Това, което се случва в Украйна, е престъпление, а Русия е агресор, заяви момичето в предварително записано видео

Марина Овсяникова, служителката на руската държавна телевизия Първи канал, която прекъсна основната новинарска програма на канала с изключителен протест срещу войната на Владимир Путин в Украйнау, е записала предварително видео със своое изявление.

Редакторката изскочи на снимачната площадка по време на живото предаване на нощните новини в понеделник вечерта с викове: „Спрете войната. Не на войната.“ Тя също държеше табела с надпис: „Не вярвайте на пропагандата. Тук те лъжат. Руснаци срещу войната“.

Водещата на новините продължи да чете, говорейки по-високо в опит да заглуши Овсяникова, но протестът й се виждаше и чуваше няколко секунди, преди каналът да премине към записан сегмент.

Овсяникова пусна и предварително записано видео чрез правозащитната група ОВД-Инфо, в което изрази срама си, че работи за „Първи канал“, който разпространява „кремълска пропаганда“.

„За съжаление, в продължение на няколко години работех в „Първи канал“ и работех върху пропагандата на Кремъл – много се срамувам от това в момента. Срамувам се, че ми беше позволено да говоря лъжи от телевизионния екран. Срам ме е, че допуснах зомбирането на руския народ. Мълчахме през 2014 г., когато това тепърва започваше. Не излязохме на протест, когато Кремъл отрови лидера на опозицията Алексей Навални“, казва тя във видеото.

„Ние просто мълчаливо наблюдаваме този античовешки режим. И сега целият свят се отвърна от нас и следващите 10 поколения няма да могат да се изчистят от срама на тази братоубийствена война“, казва Овсяникова.

Носеща колие в синьо-жълто – цветовете на украинското знаме, Овсяникова казва във видеоизявлението си, че баща й е украинец, а майка й – рускиня. „Ние никога не сме били врагове“, заяви Овсяникова.

„Това, което се случва в Украйна, е престъпление, а Русия е агресор“, категорична е тя. „Отговорността за тази агресия лежи на раменете само на един човек: Владимир Путин.“

Тя призова съгражданите си руснаци да се присъединят към антивоенните протести, за да се сложи край на конфликта: „Само ние имаме силата да спрем цялата тази лудост. Отидете на протестите. Не се страхувайте от нищо. Те не могат да затворят всички ни.“

Протестът беше приветстван от украинския президент Владимир Зеленски. Във видеообръщение в понеделник вечер той каза: „Благодарен съм на онези руснаци, които не спират да се опитват да предадат истината, които се борят срещу дезинформацията и разказват реални факти на своите приятели и семейства, и лично на тази жена, която отиде в студиото на „Първи канал“ с антивоенен плакат.“

От ОВД-Инфо съобщиха, че Овсяникова е арестувана малко след протеста си и е била задържана в телевизионния център Останкино. Павел Чиков, ръководител на правозащитната група „Агора“, по-късно каза, че Овсяникова е била арестувана и отведена в московско полицейско управление. Тя може да лежи в затвора според нововъведеното руско законодателство, което криминализира разпространението на така наречените „фалшиви новини“ за руските военни. Осъдените по закона могат да получат до 15 години затвор.

Овсяникова също така може да се сблъска с правни последици за насърчаване на „граждански вълнения“, тъй като призова руснаците да протестират.

В изявление, публикувано от държавната информационна агенция ТАСС, „Първи канал“ казва, че „се е случил инцидент с непозната жена в кадър. Извършва се вътрешна проверка.“

Източник от правоохранителните органи каза на ТАСС, че Овсяникова може да бъде обвинена по закон, забраняващ публични действия, които целят „дискредитиране на използването на въоръжените сили на Русия“.

Нейното изявление е първият път, в който служител на руски държавни медии публично заклеймява войната, докато страната продължава с репресиите срещу антивоенното дисидентство. Сегашната вълна от цензура е толкова строга, че други новинарски програми замъглиха посланието върху табелата на Овсяникова в собствените си репортажи за инцидента, пише Днес.

От началото на войната Русия започна безпрецедентна репресия срещу протестиращите, независимите новинарски издания и чуждестранните социални медийни мрежи. Близо 15 000 души, включително деца и възрастни хора, са задържани за протести срещу войната.

Повече от две дузини руски медии са блокирани от медийния регулатор на страната или са избрали да прекратят дейността си. Широко използваните платформи за социални медии Facebook и Instagram също са забранени.

Междувременно държавната телевизия остава основният източник на новини за много милиони руснаци и отблизо следва линията на Кремъл.

В рамките на часове след протеста й над 40 000 души оставиха коментари на страницата на Овсяникова във фейсбук, като мнозина я похвалиха, че е взела позиция.

„Ти си герой. Благодаря ви много“, гласи един коментар.

Видеоклиповете на инцидента бързо събраха хиляди гледания.

„Уау, това момиче е готино“, написа в Twitter Кира Ярмиш, говорител на опозиционния лидер в затвора Алексей Навални.

Едгарс Ринкевичс, външният министър на Латвия, също публикува в Twitter: „Докато има смели хора като Мария #Овсяникова, професионалист диктор в руския „Първи канал“, протестиращ срещу руската война и пропаганда тази вечер или протестиращи по улиците на #Русия, все още има шанс за по-добро бъдеще.“