Йончева се оказа пропагандистка на Москва

0
3999
йончева
Елена Йончева

Кандидатката за Европейския парламент е със забрана да посещава Украйна

Елена Йончева, водачката на листата на БСП за европейските избори, се оказа пропагандист на Москва и заради това е със забрана да влиза в Украйна от 2015 година. През септември 2015 г президентът на Украйна Петро Порошенко разшири забранителния списък за влизане в страната с десетки имена на журналисти, сред които фигурираше и Елена Йончева. Тя бе представена в списъка като журналист на свободна практика с документални филми за Украйна, излъчвани по ТВ7. Йончева попадна сред 388 физически лица и на 105 юридически със забрана да посещават Украйна. Санкциите се наложиха във връзка със събитията в Крим и Донбас.

Указът на Порошенко използва една и съща формулировка на мотивите – „Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи“. Основната причина Йончева да фигурира там е, че е работила за руската пропаганда. Това е ставало с парите от КТБ, заради които водачката на червената листа е разследвана за пране на пари.

КТБ пък бе обвързана с руската VTB, която е сред основните разпространители и спонсори на проруска пропаганда в света и в частност в Украйна. Да припомним, че бащата на Елена Йончева Никола Йончев е офицер от Първо главно управление на Държавна сигурност-ДС, работил като разузнавач и шпионин в чужбина. Включително и срещу ЕС и НАТО в Брюксел. Майка й пък е рускиня.