Машини, кодове, схеми, братя, братовчеди, семейни фирми… Радев и Рашков правят избори!

0
449
Радев се бори с машината.

Радев ни подреди до примитивните практики

Калина Андролова

Калина Андролова, фейсбук

Изпусната работа! Един гласоподавател можел да гласува два пъти.

Машини, кодове, схеми, братя, братовчеди, експерти към ЦИК, съветници, семейни фирми и пр. Радев и Рашков правят избори! Освен 228-те, днес /вчера – бел. ред./ се появили още 150 машини, за които ЦИК няма никаква представа. Истински скандал!

Машинно гласуване има само в странни държави-протекторати с полуграмотно население като Ирак и др. подобни, където всеки изборен сезон има скандали и обвинения в измами, които водят до ръчно преброяване на вота в разни провинции. И до искове за повтаряне на изборите. Подозренията са за манипулиране на машините, техния софтуер и възможностите за контрол.

Радев ни подреди до примитивните практики, които гарантират на неграмотни избиратели да натискат бутони и на външни фактори да управляват изборния процес в протектората си, наричайки го демокрация… Особено в размирни държави, състоящи се от спорни провинции с различни етноси. Потрес! Машините се определят като „непригодни“ и „лесни за подправяне“ във всички държави, където се ползват. Това е всеизвестно.

Затова в развитите държави се практикува следното: федерални избори с хартиени бюлетини, а електронно гласуване в някои общини и по някои въпроси.

Дори на иракското разузнаване преди няколко години му се наложи да излезе с констатация, че машините са незащитени.

Конституционният съд в Германия още преди 10 години постанови, че електронното гласуване е противоконституционно, защото не може да се гарантира обществен контрол. Само „кучетата за гонка“ на Радев не се интересуват от лошия опит в тази посока, или по-скоро го ползват в своя полза.