Машинното гласуване прави фалшификациите невидими за широката публика

0
254
избори
Снимка: архив

Неслучайно никъде в Европа няма машинно гласуване в национални избори

радев
Борислав Цеков

Борислав Цеков, фейсбук

Подкрепям категорично подписката за премахване на задължителното машинно гласуване в секциите над 300 избиратели и за възстановяване на правото на избор на гражданите – да гласуват с хартиена бюлетина или машинно.

Неведнъж през последните години съм писал и говорил, че машинното гласуване не гарантира по никакъв начин честността на вота, а прави фалшификациите и манипулациите невидими за широката публика. Заедно с това машинното гласуване ограничава в максимална степен възможността за граждански контрол върху изборния процес и преброяването на гласовете, като концентрира контрола в една шепа компютърни специалисти, за чийто интегритет няма и не може да има никакви надеждни гаранции.

Най-висшата форма на народовластието – демократичните избори – е поставена под напълно непрозрачния контрол на тази шепа компютърджии и на частната фирма, която доставя и поддържа машините. Това драстично намалява доверието на обществото в изборите. Неслучайно никъде в Европа няма машинно гласуване в национални избори, а там където го бяха въвели (Германия, Ирландия, Холандия), го отмениха тъкмо поради несигурността и широките възможности за фалшификации.