Мъж почина пред Спешния център в Самоков

0
28
Петър Илиев разказва как е починал чичо му. СНИМКА: НОВА ТВ

В Спешна помощ нямало медик, а само медицинска сестра

Мъж почина пред Спешна помощ в Самоков, съобщава Нова тв. На видеоклип, заснет от близките на починалия, се вижда как той лежи в безпомощно състояние на задната седалка на автомобил, докато чака да се появи лекар. Оказва се, че медикът, който е бил на смяна, е трябвало да придружи друг спешен пациент с линейка до София. На място е била само медицинската сестра.

„Чичо ми имаше бъбречна недостатъчност. Той получи пристъп. Пристигнахме в Спешна помощ и излезе някаква жена, която ни каза, че няма доктор”, разказва Петър Илиев, който е племенник на починалия.

По думите му повече от 30 минути чичо му не е получил помощ и е починал. „Лекар впоследствие дойде вътре от отделението”, посочва Петър.

„В този момент реамационен екип от Самоков е пътувал към София с пациент, който е бил в много тежко състояние”, заяви в ефира на „Здравей, България” Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП- София.

Тя уточни, че филиалите на Спешна помощ в областта не са спешни отделения на болниците. „Работното място на спешните екипи е в линейките и те това работят и това правят”, посочи тя. Според нея лекари от болницата са реагирали в рамките на 6-7 минути, а не след половин час, както твърдят близките.