Мехмед Дикме: Не прави чест на държавата да създава пречки на бизнеса

0
77
Мехмед Дикме

Министърът на финансите да не се занимава със захарта, брашното или с олиото, а с финансите, посъветва бившият земеделски министър

„Не прави чест на държавата да създава пречки на бизнеса. Работа на държавата е да подпомага бизнеса, а не да му пречи. Без да познавам хората, които изнасят, те имат договори и ако не изнесат това зърно, в случай че няма форсмажорни обстоятелства, ще трябва да платят неустойки“. Това каза по бТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме по повод проверките на камионите със зърно, които блокират износа на продукцията.

По думите му на склад в момента има предостатъчно зърно, а след 100 дни се очаква новата реколта. Бившият министър бе категоричен, че не земеделските производители са виновни за поскъпването. Няма как да има контрабанден износ, добави той. Според Дикме държавата няма капацитет да съхранява 1 млн. тона зърно, колкото искат да купят.

„От задържането на зърното в хамбарите няма да загуби държавата, а земеделските производители”, каза той и препоръча да се плати на производителите предварително за следващата реколта.

Дикме смята, че или държавата лъже, че имаме достатъчно зърно, или нещо не е наред. Хлябът поскъпва заради цената на горивата, на пшеницата също. Ще има нов скок и в цената на газа. Цената на тока е безбожно висока, каза Мехмед Дикме. Той не се ангажира с прогноза с колко ще скочи насъщният.

„Министърът на финансите да не се занимава със захарта, брашното или с олиото, а с финансите“, посъветва още той.

Повод за репликата му бе предупреждението на властта, че се очакват още провокации от рода на тези, които са предизвикали опашките за гориво пред бензиностанциите и тълпите от хора в супермаркетите заради промоция на олио.

Цената на олиото се влияе от борсовите цени, няма спекула, по мнението ми. Цените на всички продукти ще растат, прогнозира Дикме.