Месец и половина след началото на учебната година електронната система на МОН продължава да не работи

0
31
Министерство на образованието.

Държавата даде 5,5 милиона лева за тази система, в която влиза цялата информация за българските ученици

Месец и половина след началото на учебната година проблемите с новата електронна система на просветното министерство продължават. Организациите на директорите в образованието сигнализираха БНТ, че със системата продължава да се работи много трудно, а консорциумът „Национални системи“, спечелил обществената поръчка, не се съобразява с забележките на учителите. Държавата даде 5,5 милиона лева за тази система, в която влиза цялата информация за българските ученици.

Дни преди първия учебен ден учителите почти денонощно бяха пред компютрите, защото изобщо не можеха да влязат в системата. Сега влизат, но са се появили други проблеми. Документите не могат да бъдат принтирани.

„В самата платформа НЕИСПУО този модул все още не е разработен. Въпреки всичко от нас се изисква да качим след това документа там в регистъра, оттам да вземем номера, който ни трябва, но самия печат на документа има зададен шаблон, но ние не можем да го разпечатаме, всъщност ние не можем да създаваме документ“, споделя Мирена Дакова, учител по математика в 51-во СУ.

За да разпечатат документите, училищата дават пари на други платформи, въпреки че МОН е платило за електронната система 5,5 милиона лева. Обществената поръчка е спечелена през 2020 година от консорциум „Национални системи“ от пет фирми – „Контракс“, „Сиела Норма“, „Технически университет- София“, „Дигитални и софтуерни решения“ и „Админсофт“. Друг проблем са баркодовете на документите, които не се разчитат правилно.