Метеоролозите в протестна готовност, България може да остане без прогноза за времето

0
82
Снимка: Нова

Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в екоминистерството

Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви протестна готовност. Служителите са готови да спрат прогнозата за времето в знак на протест. Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в Министерството на околната и среда и водите.

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност. Твърдят, че опитите им да разберат причините за промяната и да разговарят с двамата ресорни министри били неуспешни.

Затова от научния институт се обърнаха с писмо до премиера Кирил Петков. Искат да знаят дали решението е взето прозрачно и защо не е съгласувано с тях, съобщава Нов тв.

Синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева обясни, че това би означавало да спре извършването на научна дейност.

„Преди три години излязохме от БАН и успяхме под шапката на МОН да се развиваме в посока, която ни предоставя възможност за научна и оперативна дейност. Опитахме се да се свържем с властта, да ни обяснят какви са причините за това решение, заради което искат да ни върнат назад. Ние сме научен институт. С това преместване, при такива условия, няма да упражняваме научна дейност, което е абсурдно”, добави тя.

Все още няма обявена дата за протестните действия, като синоптиците се надяват на разговори с властта преди това.

Едно евентуално преместване с промяна на част от параметрите поставя база за едно несигурно развитие на института, обяснява Евгени Владимиров, ръководител на сектор научни иновации към НИМХ.

С решението за преместване правителството спира и делегирания бюджет и възможността да се използват пари за проекти, останали от миналата година – т.нар. преходен остатък.

Липсата на тази финасова възможност за преходен остатък би отрязала категорично възможността да работим по научни проекти, обяснява Анастасия Стойчева, синоптик от НИМХ.

Проблем за работещите в НИМХ се оказва и новият метод, по който ще се избира директорът на Института – директно от министъра на екологията.

Когато зависи от избора на един министър, нашият институт, който е неполитическа структура става зависи от политическата конюнктура, казва още Анастасия.

По-късно от МОН излязоха с позиция по казуса. Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков заяви, че системното място на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза.