Мицкоски призова за анулиране на договора с България

0
180
Християн Мицкоски

Лидерът на опозицията в Северна Македония обеща мощна съпротива в парламента срещу „всякаква промяна на учебниците“

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония/РСМ/ – Християн Мицкоски, призова властите в Скопие едностранно да анулират Договора за приятелство и добросъседство с България, става ясно от негово интервю за седмичника „Фокус“.

Договорът за приятелство и добросъседство бе подписан през месец август 2017 г. и той откри пътя за евроатлантическата интеграция на РСМ.

„Това не е Договор за добросъседство, а пречка за интеграцията на Македония в Европейския съюз /ЕС/. На нас не ни остава нищо друго, освен да напуснем едностранно този Договор и да поискаме международна помощ. Да седнем заедно и да изготвим нов Договор с България, но с гаранции. Вярвам, че в България ще дойдат нови политически сили, които ще имат интерес да видят Македония интегрирана в ЕС“, посочва Мицкоски. Според него подобно решение е възможно.

„Защо да не може да договорим ново споразумение, но с гаранции… Нали се наричахме братя. Заев даваше интервюта и казваше, че сме един и същ народ? Нали България не беше пречка и бе нашата най-голяма подкрепа за ЕС“, изтъква лидерът на опозицията в РСМ. Според Мицкоски „Македония е изправена пред невъзможна мисия“.

„Историята е условие за членството ни в ЕС. В 21 век трябва да търсим решения за 19 век. Това нещо не е нормално. Но това е заслугата на този бързащ политик /Зоран Заев, бел.ред./“, посочва още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, който очаква „цялостна дипломатическа офанзива от страна на ЕС срещу България, „защото, ако те се фокусират върху македонските политици, няма да има успех“.

Мицкоски обеща мощна съпротива в парламента срещу „всякаква промяна на учебниците“. Според него „българите са продукт от два международни договора – Санстефанският и Берлинският.

„За разлика от тях нашият народ сам се е преборил за държава. Дали това са били илинденците, или тези преди тях, или пък са били онези след тях – партизаните, за да се достигне до независима държава“, уточнява Мицкоски и твърди, че в „Албания само чиновниците от българското посолство били българи в тази държава“.