Мика Зайкова излъгала, че в щаба вземали по 35 хил. лв. месечна заплата

0
269
Мика Зайкова

Здравната система се разтоварва, чака ни спокойно лято, прогнозира математикът Николай Витанов

Математикът проф. Николай Витанов нарече лъжи информациите, че членовете на Националния оперативен щаб са получавали по 30-35 хиляди лева на месец за дейността си. Бомбата беше хвърлена от Мика Зайкова от „Има такъв народ“. От своя страна проф. Мира Кожухарова, съветничка на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, обвини членовете на НОЩ за това, че са всявали паника в началото на пандемията.

„Аз съм приятно изненадан, че нашата дейност беше оценена така добре. Хайде да сметнем – 35 хиляди по 14 месеца, през които аз бях активен, това е половин милион лева. Разбира се, когато започна да се говори за половин милион, семейството и роднините ви се активизират и казват – „Ти си взел половин милион, я дай тука малко“. Аз искам да ги полея със студена вода моите роднини и моето семейство. Не, не съм взел половин милион и още вчера обявих награда от 10% на този, който докаже, че съм получил тези пари. „Една жена каза, че някой взел половин милион“. Трябва може би някъде да има заповед на министър-председателя, с която тези суми се определят за плащане. Трябва да има договори с тези хора, за да получават тези пари. Трябва тези суми да са преведени“, заяви проф. Витанов пред БНТ.

Според него това са митове и легенди, като целта е да се дискредитира работата на Националния оперативен щаб.

По думите му не може да се твърди, че от щаба са всявали паника, защото жертвите на COVID-19 са се увеличили над 120 пъти само за една година.

144 са били жертвите по това време миналата година, а към момента са над 17 хиляди, посочи той.

В началото на февруари починалите са били над 10 хиляди. За няколко месеца броят им се е увеличил, тъй като е необходимо време, за да може ваксинацията да даде желаните резултати, коментира математикът.

„Нека грешките търсят тези, които искат да ги търсят“, каза проф. Витанов и допълни, че винаги се е стремял да представя оптимистични прогнози.

„Ако бях казал песимистичните, не знам какво щеше да стане“, каза математикът.

Той призна, че отпускането на мерките в началото на пандемията, когато жертвите са били 144 е било грешка и това е довело до ръст на заболеваемостта и смъртността.

„Това беше решение, взето под мощен външен натиск. И ето ви резултатът – 130 пъти увеличение“, подчерта проф. Витанов

В момента прогнозите са добри – 10 души заразяват 5, а здравната система се разтоварва.

„Вървим към 15 000 активни случаи, което е много добре. Очертава се спокойно лято, ако внимаваме за две неща – да спазваме елементарни мерки и да не внесем нов щам“, категоричен е проф. Витанов.

По отношение на ваксинацията той заяви, че след около 280 дни можем да говорим за масов имунитет.