Министър Денков: Всичко с дипломата на Гешев е наред, изучавал е в пълен обем дисциплините на юристите от СУ. Хаджигенов покажи твоята диплома!

0
1337
полиция
Иван Гешев

Той отговори на въпрос на Хаджигенов. Няма ли някой да пита за дипломата на депутата от ИБНИ

Всичко с дипломата на главния прокурор Иван Гешев е наред. Това става ясно от писмен отговор на служебния образователен министър Николай Денков до депутата от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов, съобщава „24 часа“.

Хаджигенов през последните месеци усилено пита служебните министри дали дипломата на Гешев е годна, за да бъде той магистрат.

Според поискана информация от Академията на МВР в София Иван Гешев е бил приет на 15 септември 1989 г. във Висшия институт „Георги Димитров“ при МВР. Бил е във факултета по „Държавна сигурност“ и е изучавал специалността „Защита на сигурността на Народна Република България“.

През 1991 г. обаче факултетът е закрит и Гешев продължава обучението си във факултета „Национална полиция“. Там е завършил образованието си на 12 септември 1994 г. и е получил диплома по специалността „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността“, с придобита гражданска специалност „Право“, квалификация „юрист“, обяснява в отговора си Денков.

Той уточнява, че във факултета „Държавна сигурност“ студентите са учили пълен обем от всички дисциплини, които са преподавани в Юридическия факултет на Софийския университет със специалност „Право“. Според действащото законодателство към онзи момент, институтът „Георги Димитров“ не е висше училище, но може да провежда обучение и да издава дипломи за висше образование, отбелязва още Денков.

В края на обучението си през 1994 г. полага 3 юридически изпита: Наказателно право и наказателен процес; Гражданско право и граждански процес; Специални дисциплини.

Правосъдният министър Янаки Стоилов също заяви преди седмица на въпрос на Хаджигенов, че няма проблем с дипломата на главния прокурор и той е издържал теоретико-практичния си изпит за придобиване на юридическа правоспособност.

А Николай Хаджигенов наистина ли е завършил право? Нека покаже дипломата си. Наскоро Фани Аронова от „Правосъдие за всеки“ го обвини в немарливост. Той е завършил НБУ през смутните 90-те години. Преводавателите в Симеоново, които са всъщност от СУ „Климент Охридски“, дали са по-лоши от тези в НБУ. Хаджигенов, покажи си дипломата!