Министър Пенов: Трудно се намират учители по информатика, математика и физика

0
60
Сашо Пенов

Той определи образователната ни система като конкурентоспособна

Парите за заплати в сектор „Образование“ трябва да се увеличават с всеки следващ бюджет, така че да осигуряват на учителите, университетските преподаватели и учените достойни условия за живот. Това заяви в „Денят започва“ министърът на образованието проф. Сашо Пенов. Той определи образователната ни система като конкурентоспособна.

„Образованието е приоритет, който си поставя всяка една държава. Ако се замислим за съдържанието на този празник, който озарява всички дни в годината със своята съдържателност, ще видим, че образованието е това, което създава хората, което създава техните умения и което кара държавата да се развива. Идвайки насам, си мислех как преди повече от 1000 години се е създала славянската писменост – ами тя се е създала именно чрез образованието – чрез учениците на Светите братя“, каза той.

Пенов изтъкна, че показателите за обхват на децата в училищната мрежа се увеличават непрекъснато като над 90% от децата в училищна възраст за част от системата.

Трудности има при намирането на учители по информатика, математика, физика. Във факултетите обаче има много желаещи млади хора, които искат да упражняват тази професия, каза още той.

„За да си учител, трябва тази дейност да ти е на сърцето. Не може да я упражняваш само с идеята, че ще получиш малко повече средства“, коментира образователният министър.