Министър Стоянов: Само във ВМЗ-Сопот Нинова нанесе щети за 100 млн. лева

0
121
Никола Стоянов Кадър: БТВ

Инвеститори обмислят оттеглянето си, предупреди той

„Само във ВМЗ-Сопот Нинова нанесе щети за 100 млн. лева“, коментира пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, те не се използват, особено държавните предприятия са поставени на колене в момента. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии – той беше изпуснат“, поясни икономическият министър.

Стоянов допълни, че в максимално кратки срокове ще свика заседание на междуведомствената комисия, тъй като, това че е нямало заседание, се отразява на фирмите, които не могат да внасят и да изнасят. Стоянов уточни, че загубите на ВМЗ-Сопот са предимно от влошени показатели на производството, но и заради бездействието на комисията и междуведомствения съвет – не са издавани лицензи и инвеститори обмислят оттегляне.

„Излизането на инвеститори е много притеснително“, категоричен е служебният министър.

Стоянов изтъкна, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна.

„Спазено е решението на парламента“, увери министърът. Според него е възможно през посредници оръжие да е заминало към Украйна, но подчерта, че не знае такова нещо и не може да коментира. По думите му е възможно заради уволнението му от Корнелия Нинова БСП да говорят за реваншизъм.

„Аз и екипът ми сме дошли да работим, да градим мостове и да надграждаме. Имам опит в администрацията и знам колко е лошо всеки път да се започва от нулата и не смятам да го правя. Дадох знак с оставането на заместник-министър Данчев, тепърва ще има възстановяване на хора. Където има човек, назначен от Нинова, който има експертизата, той ще бъде подкрепен от мен“, подчерта Стоянов. Той определи основанията за уволнението му като „проформа“.

Икономическият министър смята, че информацията за прехвърляне на оръжия от Афганистан към Украйна няма нищо общо с действителността.

„За мен и колегите ми проблемът беше, че (уволнението – б.ред.) го направи по начин, който изцяло омаскариха нашите личности“, обясни служебният министър.

За ситуацията с доставките на газ Стоянов отбеляза, че до края на утрешния ден ще са получат отговорите от запитванията към предприятия за това колко от тях използват газ, колко от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят използването на газ.

„До края на седмицата данните ще се обобщят, за да се предоставят на кризисния щаб“, ангажира се икономическият министър. Стоянов каза, че не подкрепя таван на цени на каквото и да е, защото предпочита пазарът да регулира нещата.