Нинова и БСП в люта битка с джендърите – събраха над 200 000 подписа

0
69
Брифингът на инициативния комитет и БСП Снимка

Социалистите обмислят и законодателна промяна, свързана с правилата за референдумите

За 3 месеца инициативният комитет, организиращ националния референдум срещу т.нар. джендър идеология, с активната помощ на БСП е събрал 208 269 подписа, които ще бъдат внесени в НС. Това за нас е голяма победа, отчете съпредседателят на комитета адвокат Владимир Шейтанов. Членове на Инициативния комитет заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова дадоха брифинг в парламента, за да отчетат свършеното малко преди да изтече срокът за събиране на необходимите подписи, съобщи „24 часа“.

“С провеждането на референдума за джендър идеологията искахме да заострим вниманието на родителите. Ние сме акцентирали върху прояви, които стигаха до нас чрез ученици и родители за опити да се прокарва джендър идеологията в училищата”, заяви Ирена Атанасова от БСП, която е част от комитета. „С него искахме да заострим вниманието на цялото общество, включително на родителите, които угрижени и работещи на по една, две и повече работи, за да изкарат прехрана и да нахранят децата си, понякога не знаят какво се случва в училище. Все повече сигнали има, че не се случват лицеприятни неща“, допълни тя. Според нея различни НПО се опитват да проникнат в училища и градини и да вкарат джендър идеологията.

Анастасова цитира и интервю на покойния Антон Дончев, който на въпрос за джендър идеологията отговорил, че душите на децата са като пеперудите – ако хванете една, по пръстите ви ще остане мръсотия, но тя няма да може да лети. „Не пипайте душите на пеперудите. Да спрем похода срещу душите на нашите деца“, настоя депутатката и бивша дългогодишна учителка и директорка.

„По закон въпросът ще влезе в парламентарната зала, имаме подписите за това. Като виждаме какво е отношението на мнозинството към тематапровеждане на референдум, се съмнявам, че биха допуснали и този“, отбеляза соцлидерката Корнелия Нинова. Тя добави и че само преди седмица това управляващо мнозинство е приело Закон за домашното насилие, в който зад красивите текстове се крие посегателство върху децата.

По думите й обаче в Европа и САЩ се надигала вълна срещу джендър идеологията и народите на Европа започвали да се събуждат за опасността от това. По-важно от събраните подписи според нея е това колко души ще гласуват на подобно допитване. „Аз съм убедена, че повечето от тях ще кажат „не“ на джендър идеологията в училищата“, добави соцлидерката.

На въпрос готова ли е БСП да инициира или подкрепи промяна в изискванията за провеждане на национални референдуми Нинова каза: „Обмисляме такива възможности. Практиката показва, че този закон в този вид не дава възможност за произнасяне на народа по ключови въпроси от неговия живот. Има нужда от промяна, за да стане тази записана само като текст процедура практика. Народът трябва да е по-често питан, и то по все повече въпроси“.