Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Министър в новото македонско правителство се оказа с българско гражданство

Министър в новото македонско правителство се оказа с българско гражданство

0
82
Саня Божиновска

Саня Божиновска е начело на енергетиката в кабинета на Християн Мицкоски

На фона на споровете около началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС и вписването на българите в конституцията, медиите в Скопие съобщават, че в кабинета на новия премиер Християн Мицкоски има министър с българско гражданство.

Министърът на енергетиката и член на органите на партията ВМРО-ДПМНЕ Саня Божиновска има български паспорт и според публично достъпния регистър на Търговския съд в Загреб го е използвала като директор на компания в Хърватия, съобщи македонският портал „360 градуса“.

Според допълнителни проверки през 2023 г. тя се е отказала от българското си гражданство, а няколко месеца по-късно е станала част от партията ВМРО-ДПМНЕ.

„Що се отнася до конкретните ви въпроси, в официалната ми биография ясно е посочено, че съм македонски гражданин. По отношение на претенциите за българско гражданство, искам да подчертая, че нямам българско гражданство и цялата релевантна информация е прозрачно посочена в биографията ми“, казва Божиновска.

Министърът, отговарящ за политиките за добро управление, Арбен Фетай, който открито заяви, че притежава и белгийско гражданство, каза: „Декларирането на второ гражданство е въпрос на прозрачност и е необходимо, поне що се отнася до етично ниво. Когато става въпрос за висши държавни служители, това трябва да е норма“.

Божиновска е министър в новосформираното Министерство на енергетиката, минното дело и минералните ресурси, а в биографията ѝ е посочено, че е родена в Скопие през 1980 г., в графата националност е обявила „македонка“.