Министърът на енергетиката: Децата на Янев са назначени в БЕХ и „Булгаргаз“ при първото служебно правителство на Радев и без конкурс

0
1392
Снимки: фейсбук

Той отговори на въпрос на депутата Димитър Янев

Децата на Стефан Янев са назначени за служители на БЕХ и „Булгаргаз“, потвърждава министърът на енергетиката Андрей Живков.

В профила си във фейсбук народният представител от ГЕРБ-СДС Димитър Янев публикува отговора на Живков.

От него става ясно, че синът и дъщерята на министър-председателя Стефан Янев, са назначени в двете най-богати държавни компании – БЕХ и Булгаргаз.

Министърът на енергетиката посочва, че синът на Стефан Янев е назначен на длъжността младши експерт в дирекция „Проекти“ на БЕХ на 18 април 2017 г. Датата съвпада с периода на управление на служебното правителство на Огнян Герджиков, в което Янев беше вицепремиер и министър на отбраната.

В момента той е на длъжност „експерт газови проекти“.

Дъщерята на служебния премиер започва работа в „Булгаргаз“ на 1 юни 2020 г. на позиция експерт в отдел „Международно сътрудничество и връзки с обществеността“. Дни след края на служебния кабинет, но процедурата със сигурност е започнала при кабинета „Герджиков“.

От отговора става ясно и че нито едно от децата на Янев не е минало през конкурс, защото по смисъла на Търговския закон БЕХ и „Булгаргаз“ са търговски дружества и няма законово изискване да правят обезателно конкурси.