Министърката Йорданова: Теч на лични данни не е имало от БУЛСТАТ, виждали са се само адресите на 300 000 адвокати, журналисти, архитекти, счетоводители и др.

0
63
Надежда Йорданова

Готвели законодателни изменения някога

Теч на лични данни от регистър на БУЛСТАТ няма и не е имало. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на пресконференция в Министерството на правосъдието по повод информация, че данните на самоосигуряващите се българи са станали публични в първия работен ден на 2022 г., съобщи Нова тв.

„Към настоящия момент са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица. Това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г. Направили сме анализ. Преценяваме, че това не е добро решение на закона и готвим законодателни изменения, за да се промени тази практика”, заяви Йорданова. И поясни, че броят на самоосигуряващите се лица у нас е около 300 000.

Трафикът към регистъра е анализиран, за да се види имало ли зловредно влияние, поясни министърът на електронното управление Божидар Божанов.

От правосъдното министерство предвиждат личните данни, които не съответстват на целта на регистъра, да не бъдат във видимата част, а да са достъпни само при служебни справки.