Шефът на „ТАД груп“ застана пред съда

0
144
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Фирмата предавала хакнатите от НАП данни на сайта „Бивол“

В Специализирания наказателен съд започна делото за мярката за неотклонение на собственика на „Тад Груп“ Иван Тодоров, съобщава Novini.bg.

Днес Специализираната прокуратура внесе в Спецсъда искане срещу собственика на „Тад Груп“ да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Той е обвинен и се разследва в подбудителство за кибертероризъм и беше задържан във вторник на Летище София.

Дестабилизация на политическа система са целели тримата обвиняеми за хакерската атака срещу Приходната агенция, това каза по-рано през деня ръководителят на отдел „Антитероризъм“ в Специализираната прокуратурата Евгения Станкова.

Данни по делото показали, че собственикът на фирмата Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков са събирали данни срещу фирми, а някои от тримата е комуникирал със собственика на „Биволъ“, към който течали копия от хакнатите данни от НАП, имало и данни, че двамата са си общували по криптирания канал Телеграм. Резултатът от тази дейност – страх и смут сред хората заради изтеклите им лични данни, това обясни за обвинението Станкова като даде за пример и още едно тяхно действие – посегателство срещу сървъра на „Поливни системи“ – София.

„В данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова желание евентуално при преминаването на автомобили на различни, може би и държавна глава и гости на нашето Народно събрание, евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с която да се създаде някакво затруднение в придвижването, което пък от своя страна може и за нас като прокурори е важно да направим своят извод, че създаващи такава нестабилност води след себе си веднага, знаете какво, това е нестабилност въобще на цялата ни политическа система.“

В началото на заседанието от Спецпрокуратурата поискаха делото да се гледа при закрити врата. Адвокат Ина Лулчева, която защитава Иван Тодоров, обясни, че в материалите по делото няма такива, които да съдържат държавна тайна. В крайна сметка съдът не уважи искането на прокуратурата и мярката няма да се гледа при закрити врати