Министерството на отбраната отрича България да е давала самолети Су-25 на Украйна

0
36
Министерството на отбраната

14 самолета Су-25 са били разглобени и доставени в насипно състояние в Украйна, пише полски сайт

Всички самолети Су-25, с които разполага страната ни, се намират в България“ съобщиха за DarikNews.bg от Министерството на отбраната.

Оттам определиха като дезинформация подозренията, че сме дали на Украйна 14 самолета.

По-рано полският сайт defence24.pl, позовавайки се на NEXTA, съобщи, че Киев е получил 14 бойни самолети Су–25, които са дошли от „един от източните партньори“. Машините са били транспортирани в насипно състояние по суша. Интересно е, че броят на доставените самолети съвпада със силата на флота на българските Су-25, се твърди още в публикацията.

Подчертава се още, че осем от тях са били наскоро обновени в беларуските авиационни заводи в Барановичи.

Defence24 пише още, че данните на NEXTA съвпадат с информация на Джак Детч, кореспондент на Foreign Policy. Украйна е получила от Запада щурмови самолети Су-25 във вид на резервни части, съобщи американското издание, което има ексклузивен достъп до т. нар. Международен координационен донорски център. За транспортирането бойните самолетите са били предварително разглобени в Източна Европа.

„Полевата група в Източна Европа, свързана с Европейското командване, е помогнала да бъдат разглобени съветски самолети Су-25 и вертолети Ми-17, за да могат да бъдат изпратени в Украйна“, пише още изданието.

NEXTA от своя страна твърди, че единствената държава на НАТО, което все още разполага със Су-25, е България. Страната ни е имала точно 14 броя от самолетите, като бройката съвпада с машините, изпратени на Украйна. От тези самолети осем са били модернизирани през 2020-2021 в Беларус. Българските Су-25 са били оборудвани с допълнителни системи за комуникация, модерна навигация и управление на ПФИ, както и адаптирани за превоз на ракети въздух–въздух Р-73 и на електронното бойно отделение.

Су-25 са оборудвани с радиостанции, които работят както на авиационната честота, така и по стандарт за войските на НАТО.