Мистериозният самолет тествал всички държави от Източния фланг на НАТО

0
330
Снимка: БТВ

Това не е случаен и любителски полет, твърди експертът Ангел Борисов, прелетял е дори над атомната ни централа, без някой да реагира

Българските власти продължават да разследват мистерията с необичаен полет, който наруши въздушното пространство на 7 държави, сред които и България. Старата машина необезпокоявано прелетя над страната ни и дори беше изоставена на частно летище между Търговище и Шумен при село Буховци. Летището не функционира повече от 30 години.

Според данните пилотите дори са заредили във Видин. След като изоставят самолета и го покриват с платнище, изчезват. И към момента няма данни къде може да са отишли.

Установено е, че са излетели от Литва, минали са през Полша, Словакия, Унгария, Сърбия и Румъния. Експерт обаче подозира, че може полетът да е тръгнал от Русия.

„Това не е случаен и любителски полет“, заяви авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов пред БТВ.

60-годишната машина необезпокоявана лети над България и бива пропусната от Военновъздушните сили.

„Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО, или т.нар. система air policing. Той е тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет – да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет“, заяви Борисов.

Според авиоексперта най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали.

„Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като той е прелетял над атомната ни централа, което може да породи даже международен скандал, че въобще не охраняваме централата“, добави Борисов.