Митева и Йорданов увъртат за Рашков и Василев. ИТН ще подкрепи новия закон за КПКОНПИ, но след редакции

0
316
Тошко Йорданов и Ива Митева

Не сме слагали червени линии, увери председателят на ПГ на ИТН след сглядата с БСП

„Ще подкрепим усилията за промени в закона за КПКОНПИ и процедурите правила за избор на председател на антикорупционната комисия“, посочи на брифинг Ива Митева от ИТН след края на разговорите с БСП за изпълнение на третия мандат. Тя припомни, че от партията на Слави Трифонов настояват за това още от февруари, когато бившият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров подаде оставка.

„В правилата има ясно разписани срокове и процедура и се надявам да бъде избран най-достойният кандидат“, обясни Митева. По думите й от ИТН нямат остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков.

„Рашков е сложен на масата, има процедура, първо да се приемат правилата. Ще помислим по този въпрос“, потвърди и председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов.

Относно антикорупционното законодателство Ива Митева разясни, че от ИТН ще го подкрепят на първо четене с всички техни предложения и забележки.
„Ще го подкрепим на първо четене в правната комисия с всички наши забележки и предложения“, ангажира се Митева, която имаше много остри забележки по закона. Тя обясни, че ще поискат обществено обсъждане преди първото четене в пленарната зала другата седмица. Митева обясни, че между двете четения ще работи активно по превръщането на закона в добър и работещ.

Тошко Йорданов изтъкна пред медиите, че в разговорите с БСП са поискали в програмата за управление да влязат и приоритетите на ИТН – законите за личната помощ, за въвеждане на мобилна медицинска помощ, за висшето образование, за радиото и телевизията.

„Не сме слагали червени линии“, увери Йорданов.

По повод лансираното име на Асен Василев от ПП за премиер Йорданов отказа да коментира въпроса.

„Не е обсъждан персонален състав, нито структура на МС. Когато се стигнем до подобни разговори – тогава ще коментираме, ако се стигне дотам. Мандатът е в БСП и е техен ангажимент да предложат за премиер приемливо име. Със сигурност ще има имена, които не са приемливи“, отбеляза Йорданов. Той определи ситуацията като деликатна и предупреди, че всяка конкретиката води до неразбирателство.

От ИТН увериха, че ще изпълняват споразумението за ново управление, ако се подпише подобен документ.

„Ако някоя от партиите си позволида не спазва програмата, коалицията пак ще се разпадне“, призна Йорданов.