Служебният кабинет готвел нов закон за КПКОНПИ

0
69
Крум Зарков

Различни органи ще имат представители в комисията, казва Крум Зарков

Удачно би било да се върнем към концепцията, в която различни органи да назначават различни членове за КПКОНПИ в предстоящия нов законопроект, който готви служебното правителство.

Защо не да има представител и президентството. Всички предложения се изследват, за да се внесе закон, който да проработи и да не се превърне в поредната бухалка на политическата власт.

Това заяви правосъдният министър Крум Зарков пред БНТ. По думите му трябва да се направи стегнат антикорупционен орган с ясни цели, с ясни отговорности и независим от политиката.

Паралелна прокуратура не може да бъде направена дори и да се иска, посочи Зарков и добави, че високите етажи по властта се разследват трудно за корупция, защото влияят върху органите, които ги разследват.

Закриването на спецправосъдието беше правилен ход. Този ход сам по себе си обаче няма да реши проблемите и тепърва има какво да се направи по отношение на корупцията по високите етажи на властта, отбеляза Зарков.

Каквото и да е мнозинството в следващия парламент, то ще продължи да търси механизми за контрол над главния прокурор Иван Гешев, сигурен е правосъдният министър. Мандатът на ВСС приключва на 2 октомври, има избрани членове от професионалната квота и в следващите седмици ситуацията ще се изяснява.

Крум Зарков се надява новото Народно събрание да прояви разбиране и един от първите въпроси, с които да се занимае, да е именно ВСС.

По повод сградата на европейската прокуратура в България и дали това ще е точно сградата на СДС, Зарков не уточни къде точно ще се помещават европейските делегирани прокурори, а заяви, че ще следят за изразходването на евросредствата. СДС не е в тази сграда от 2017 г., а след тази партия са били „Воля“, НФСБ, неправителствени организации и сградата е празна, обясни Зарков.