Митева няма да насрочва извънредно заседание на НС утре, парламентът последно ще заседава в сряда

0
391
Ива Митева

ДБ и ИБНИ се надяват на последното заседание да свалят охраната на главния прокурор

Извънредно заседание на Народното събрание в понеделник няма да има. Причината – процедурни срокове кога е трябвало да постъпи предложението за свикването му.

„Демократична България“ събра подписи от ИБНИ и ИТН депутатите да заседават извънредно в началото на седмицата, за да приемат окончателно поправките в закона, свързан с Бюрото за защита на свидетелите. Те разформироват структурата и прехвърлят на Министерството на правосъдието задачата да сформира аналогична.

„Нямам информация, кога ще бъде разпуснато Народното събрание. Надявам се, че ще може да проведе заседанието си в сряда. Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник, защото предложението постъпи в деловодството късно през нощта петък срещу събота“, заяви председателят на Народното събрание Ива Митева пред бТВ.

Тя обясни, че не може да насрочи такова заседание в понеделник, защото това ще бъде в нарушение на правилника. Според него доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите.

Според нея този доклад спокойно може да се разгледа в сряда. Митева призова президента Румен Радев да не разпуска НС преди сряда, за да може да се състои това последно заседание на парламента. Тя смята, че държавният глава спокойно може да издаде указа за предсрочни избори.