Митрофанова до МВнР: Ако до 12 часа утре не отмените решението за експулсиране, затваряме посолството

0
131
Елеонора Митрофанова

Посланичката изпратила нота

Ако до 12 часа утре не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те руски дипломати, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София. Такава заплашителна нота е изпратила посланичката Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство, съобщи „Епицентър“, позовавайки се на дипломатически източници.

„Смятаме обявяването за personae non gratae на 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт, подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения“, пише в нотата, с която „Епицентър“ разполага.

„В случая, ако нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124 не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската Федерация в Република България. В този случай отговорността за изключително тежки последствия за отношенията между Руската Федерация и Република България ще бъде изцяло върху българската страна“, пише в документа.

От руското посолство са посочили, че от групата от 70 души – служители на посолството, които са посочени за експулсиране, само 34 са дипломати. Останалите са технически персонал. И след като не са дипломати, към тях не може да бъде приложена санкцията „персона нон грата“. Така България е уличена в нарушение на Женевската конвенция, която урежда тези отношения и в неспазване на международните договори.

Според дипломати решението е възможно – по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата, пише „Епицентър“.