Митрофанова се оплака, че гонят готвача й, счетоводители, шофьори и охрана на посолството

0
104
Елеонора Митрофанова

МВнР ѝ е връчило три ноти. „Правителството няма да ни скара с българския народ“, категорична е посланичката

Елеонора Митрофанова даде разяснения в извънреден брифинг по темата с изгонването на служители на руското посолство.

Тя заяви, че е била извикана в 17 часа на 28 юни в Министерството на външните работи на България, където са ѝ били връчени вербални ноти.

„Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе.

Втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата”. В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на посолството, счетоводители, всички технически служби на посолството“, заявява посланикът.

Митрофанова уверява, че тези действия не съответстват на Виенската конвенция.

Тя дава разяснения при какви условия човек се обявява за персона нон грата и заявява, че това не е ново, но „сега се води „игра без правила”.

„Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни. Специално използвам думата „страни”, защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени”, подчертава руската посланичка.

Тя дава да се разбере, че се гонят хора, които познават България, чудесно говорят български език, както, например, пълномощният министър на Посолството Филип Воскресенский и Генералният консул във Варна Владимир Климанов.

„Правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че Правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее”, казва в заключение Митрофанова.