Митрополит Йоан: Руската църква не е потвърдила присъствие на опелото на патриарх Неофит

0
45
Митрополит Йоан Снимка: Нова

Със сигурност вселенският патриарх Вартоломей ще дойде за опелото утре, заяви той

Все още няма официално потвърждение дали духовници от Русия ще присъстват на опелото на партиарх Неофит. Българската православна църква е изпратила уведомление до руската църква за кончината на Негово светейшество. Това заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан пред NOVA.

„Ние сме изпратили писма до всички. Светият синод прецени така и ние сме се съобразили с това решение. Така е редно. Все пак смъртта на негово светейшество засяга вселенското православие. Официалните представители – руски и румънски духовници у нас, ще бъдат на опелото. Към момента нямаме потвърждение дали някой друг митрополит ще дойде”, уточни той.

И допълни: „В момента още сме в процес на уточняване на официалните представители на поместните църкви. Със сигурност вселенският патриарх Вартоломей ще дойде утре. Ще има представители на македонската църка, на албанската църква, на сръбската църква“.

В събота сутринта ще бъде отслужено официално опело за патриарх Неофит, след което с литийно шествие тленните му останки ще бъдат преместени в митрополитската църква „Света Неделя”, където негово светейшество ще бъде погребан.