Руската църква в София затваря врати след изгонването на свещениците

0
156
Руката църква в София.

От ДАНС потвърдиха, че са експулсирали за шпионаж Васиан и още двама граждани на Белорус

Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София затваря вратите си. Това съобщиха от Външното министерство на Русия във връзка с експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители.

На 21 септември свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат балканската страна до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

Както вчера стана ясно от думите на руската посланичка Елеонора Митрофанова, с арестантска кола са били откарани до домовете им, за да съберат вещите си, а оттам до границата със Сърбия.

От ДАНС по-късно потвърдиха, че са наложени принудителни административни мерки „експулсиране“, „отнемане правото на пребиваване“ и „забрана за влизане в Република България“ за период от пет години на трима чужди граждани.

Мерките са по отношение на Н. З. – гражданин на Руската федерация, Е. П. – гражданин на Беларус, В. Б. – гражданин на Беларус.