Морският капитан Васил Данов: Нападението срещу кораба „Руен“ е по-скоро пиратско

0
66
Васил Данов Снимка: Нова тв

Все още няма връзка с екипажа

Капитанът I ранг о. з. Васил Данов пред Нова телевизия определи нападението срещу българския кораб „Руен“ като „по-скоро пиратско, за което ще се иска откуп”. Според британски изследователи, когато корабът с българи на борда се е отклонил от маршрута си, наблизо е имало риболовен кораб, плаващ под ирански флаг. По-рано рибарският плавателен съд е бил в сомалийски води.

Капитанът I ранг смята, че плененият кораб не е имал въоръжена охрана.  „Досега няма случай, в който въпреки охраната някой кораб да е бил превзет. Сомалийците приближават с малки лодки уж нещо да питат и се качват с въжета по борда. Когато има петима души с автомати или гранатомети – те се отказват от нападението”, посочи Васил Данов.

Все още няма връзка с екипажа на моторния кораб „Руен“, част от състава на Параходство „Български морски флот“ АД. Плавателният съд е похитен на около 380 морски мили източно от остров Сокотра, Йемен, във водите на Арабско море.

Приоритет за параходството е сигурността на 18-те моряци, девет от които са българи. Един от тях е от Ангола, а останалите са от Мианмар.

Няма достъп до сателитните телефони. Не е ясно дали похитителите са хути, коментират информирани източници.

От Параходство „Български морски флот“ поясниха, че ще разпространяват само писмена информация. Формиран е екип във външно министерство, който ще се заеме със случая, предава БНР.