Моряците от „Царевна“ са се евакуирали сами, държавата нищо не е помогнала, твърдят близките им

0
186
Снимка: БНР

Писнало им да чакат

Моряците от блокирания повече от месец кораб „Царевна“  на пристанището в Мариупул са се евакуирали сами без помощта на българските власти.

Това съобщиха Севдалина Стоянова и Катерина Димова – съпруги на двама от моряците, цитирани от БНР.

По думите им 15 души от екипажа сами са взели решението да напуснат плавателния съд и потърсили съдействието на войници от непризнатата Донецката народна република, които им помогнали.

„Попитах съпруга си как е минала евакуацията. Той отговори, че им е писнало да чакат, събрали са си нещата, слезли са от кораба и войниците са ги евакуирали. Никой от българска страна не е помогнал“, обясни една от съпругите. Моряците са настанени в хотел.

По-рано днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че екипажът на „Царевна“ е на сигурно място: „Това е ярко доказателство, че държавните институции работят и използвам случая да поднеса моите адмирации към всички институции, които бяха въвлечени в този процес“.

Премиерът Кирил Петков заяви вчера, че 14 български моряци и един украинец от екипажа на българския кораб „Царевна“ вече са извън пристанището на Мариупол. А по свое желание на борда остават капитанът, старши-помощникът му и още трима моряци, двама от които украинци.