Моряците от „Царевна“ се върнаха живи и здрави у нас. Благодаря на руската страна, че ни изведе оттам, казва един от тях

0
253
Моряците слизат от правителствения самолет. Снимка: Трибюн

Моряците заявиха, че милиция на ДНР и руските военни са ги ескортирали, а от кораба са слезли сами

Българските моряци от кораба „Царевна“ вече са на родна земя и бяха посрещнати от семействата си. На летището във Варна отидоха и премиерът Кирил Петков с външния министър Теодора Генчовска, за да си припишат заслуги, каквито те нямат.

„Добрата новина за цяла България е, че моряците са тук“, заяви Петков и благодари на Министерството на външните работи и всички институции, които са участвали във евакуацията им. Сега обаче фокусът бил върху следващия кораб.

Теодора Генчовска се изнанада от информацията, че българските институции не са помогнали при спасяването на моряците. По думите ѝ координацията в България била много тясна. „Изцяло организирана операция от правителството на България“, заяви Генчовска.

Българските моряци обаче не пожелаха да застанат до представителите на правителството и премиера. Според Петков имало два опита за коридор за извеждане на моряците, а като се говори за комуникация, една от дамите, която говорила по новините, лично говорила със съпруга си през неговия телефон.

Генчовска допълни, че от кораба „Рожен“ има евакуирани 6 човека и помоли медиите да не разпространяват дезинформация. Тя допълни, че комуникация с ДНР не е имало. Петков допълни, че моряците са слезнали сами от кораба, а след това комуникацията е ставала с помощта на службите.

Моряците от ствоя страна допълниха, че милиция на непризнатата ДНР и руските военни са ги ескортирали, а от кораба са слезли сами. „Благодаря на руската страна, че ни изведе оттам. Лично искам да им благодаря. Взехме нещата в свои ръце в един момент и трябваше да направим крачката“, заяви един от моряците на въпрос за твърденията на съпругите, че от българска страна не е имало реакция.