Борисов: Моята задача е да ви опазя живи

0
19
Снимка: архив
Снимка: фейсбук

Премиерът доволен от напредъка в строителството на тунела „Железница“

Моята задача е да ви опазя живи, съща е задачата и на моите колеги. Спасихме ви от емигрантската криза, ще запазим българите и от това“, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти при проверката на строителството на тунел „Железница“. На въпрос какво предвижда за мерките по празниците Борисов отсече, че има заповед на министъра на здравеопазването и тя трябва да се спазва.

Има заповед… Точка по въпроса, каза Борисов. Той заяви, че няма намерение да отменя затварянето на пазарите. „Видяхте какво се случи, като пуснах за един ден пазара“, обърна се той отново към журналистите и се възмути от изявление на търговец, че му бил изсъхнал лука за една нощ. „Изсъхнал му лука, ти готвиш ли“ – обърна се към журналистка премиера: „Може ли за една нощ да ти изсъхне лука?“ Търговците и производителите трябва да бъдат гъвкави, а затварянето на пазарите по празниците няма да се отмени, категоричен бе Борисов.

Премиерът отново каза, че не иска и да чува тези от типа, че коронавирусът е „просто едно грипче“, тъй като данните и картините от другите страни доказват точно обратното: „няма как да си погребат труповете, слагат ги в чували…“, а има и страни, които само за денонощие са регистрирали толкова, колкото страната ни досега. Той изрази увереност, че до няколко месеца медицината ще разполага с ваксини и лекарства срещу коронавируса.

По думите на Борисов бизнесите, които могат да работят – работят, а другите ще бъдат компенсирани.

Борисов похвали строителите на тунел „Железница“, които работели като пчелички. „Всички са с маски, каски и ръкавици“, посочи Борисов и допълни, че и заплати си имат за празниците, когато ще почиват. „Ако е било лесно, да са го направили другите. Тази магистрала трябваше да е готова за олимпиадата в Гърция“, каза премиерът и попита колко от наобиколилите го журналистки помнят това събитие.

Премиерът е много доволен от напредъка на строителството на автомагистрала „Струма“. „Стотици хора работят, стотици семейства имат заплати, миналата седмица платихме, така че за светлите празници хората да имат средства“, отчете Борисов и призова на строителите да се дадат премии.

Има напредък в изграждането на пътната артерия, като на места вече се монтират мантинели, поставят се укрепителни мрежи и се завършват канавки. Към момента са изпълнени около 600 метра от северния и южния портал на тунел „Железница“. Миналата година предсрочно беше пусната за движение отсечката от автомагистралата от Благоевград до подхода към тунела. В момента се довършват останалите близо 6 км след „Железница“ в посока Гърция.

Премиерът е доволен, че се правят огромни съоръжения и че строителството в страната не е спирало. Специално тук са и спазени всички процедури по отношение на опазване на природата и да не се навреди на околната среда в района.

Не искам да говоря за този човек, пресече Борисов въпрос за критиките на президента Румен Радев.