Премиерът Борисов: На Балканите трябва да станем пример за мир, стабилност и приоритет

Следващата среща ще бъде в Белград

0
49
борисов
Бойко Борисов и Александър Вучич. СНИМКА: ПРЕССЛУБЖБА НА МС

Министър-председателят беше домакин на четиристранна балканска среща с премиерите на Гърция и Румъния и със сръбския президент

На Балканите сме се разбрали да няма велики, всички сме равни и трябва да развием отношенията си така, че да станем пример за мир, стабилност и просперитет. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след четиристранната балканска среща, на която беше домакин в „Евксиноград“. В резиденцията българският премиер разговаря с министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Премиерът Бойко Борисов изрази желание Балканите да излъчват мир, стабилност и просперитет, което е в интерес на хората и бизнеса в региона, както и допринася за реализирането на общи градивни проекти. „Искаме да помогнем на ЕС да не мисли за нашия регион, да не създаваме проблеми в региона ни. Помъдрели сме и търсим развитие, а не спорове“, каза още Борисов. По думите му естественото място на Сърбия е в ЕС.

Сръбският президент Александър Вучич благодари за подкрепата, която Сърбия получава по европейския й път.

„За нас мирът и стабилността са най-важни“, изтъкна той и също подчерта значението на работата по инфраструктурните проекти между четирите държави. Вучич изрази надежда да бъде добър домакин на следваща среща в този формат в Белград.

Четирите държави можем да играем съществена роля за развитието на региона, заяви от своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той приветства българската инициатива да се проведе среща на върха за Западните Балкани в рамките на предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС. Ципрас акцентира върху сътрудничеството на четирите държави в енергетиката, транспорта и управлението на кризи в сферата на сигурността. Ако мащабните проекти, за които говорим, се реализират, това ще промени хоризонта и ще даде друг размах на нашия регион, добави гръцкият премиер.

Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе акцентира върху добросъседството и енергийната сигурност. По думите му четирите държави трябва да действат като един партньор по енергийните теми и да имат добра координация относно инфраструктурните проекти.