Кметът на Перник: Искам пълна подмяна на водопровода на града, Борисов ме подкрепя

0
143
Станислав Владимиров

Преговорите с правителството вървят добре. Срещам разбиране от премиера за този мегапроект, написа Станислав Владимиров. И днес перничани протестираха

Перничани, това, което искам, е пълна подмяна на водопровода на град Перник, написа в своя фейсбук профил кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Трябва да сменим веднъж завинаги тези прогнили тръби, от които пием вода (малкото, която не изтича по улиците)“, категоричен е той. „Ще използвам водната криза, за да свършим това много важно и голямо нещо за Перник. Стискайте палци!“, призова Владимиров. „Засега преговорите с правителството вървят добре. Срещам разбиране от премиера за този мега проект за Перник“, увери кметът на града. „Горе главата! Трудно е за всички ни! Нека кризата ни направи още по-задружни и излезем от нея по-силни от всякога“, допълни той.

Днес перничани отново излязоха на протест с искане да бъдат разкрити виновниците за безводието в града и решаване на проблема в най-кратки срокове. Гражданите минаха по главната улица в града с възгласи „Искаме вода!“ и „Оставка“.

Миньорският град е на воден режим от 18 ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември режимът е удължен с още 30 дни.

Прокуратурата започна разследване на длъжностни лица от общинската и областната администрация за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. “Студена“. От това са настъпили значителни вредни последици.

На последното заседание на Министерския съвет за годината премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества да преминат към едно общо държавно. В Перник ще започне изграждане на нов магистрален водопровод, по който ще са монтирани датчици, за да се избегне кражба на вода.

„Незабавно трябва да започне работа по изграждане на пречиствателната станция, тъй като вече започна да влиза и повече мътна вода, знаете, че вали. Правим всичко възможно. Почистили сме няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към язовир „Студена”. Два дена правим обследване по планината. Виждаме, че има вода. Сега трябва до два-три дена технически да решим как и по какъв начин ще докараме тази вода до язовир „Студена”, заяви в Перник министърът на икономиката Емил Караниколов.

„При 260-270 литра в секунда вода, която се подава към Перник, имаме приток към язовир „Студена” от 167-170 литра. Тоест дефицитът е само около 100 литра, което е наистина добра новина за Перник”, каза заместник регионалният министър Николай Нанков.