Бизнесменът Гебрев тровен с пестицид в кафето

Разследването на покушението срещу него е подновено на 12 октомври 2018 г.

0
163
тровен
Срещата в Министерски съвет с посланик Ема Хопкинс. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Пратили сме всички изследвания във Великобритания

Бизнесменът Емилиян Гебрев е бил отровен с пестицид в кафето. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща с британския посланик Ема Хопкинс при премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. Основна тема е била евентуалното отравяне на бизнесмена и собственик на оръжейния завод „Дунарит“ Емилиян Гебрев. На срещата освен главният прокурор Сотир Цацаров са присъствали министърът на вътрешните работи Младен Маринов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Имахме много ползотворна среща и дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. От няколко месеца работим с български власти и британските служби“, заяви посланик Ема Хопкинс. Тя обясни, че подробности от разследването не могат да бъдат разкрити, защото все още се работи по събиране на доказателства и изявления ще има, след като има достатъчно налични данни.

„През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха с факти, други имаха внушения според редакционната политика на медиите“, заяви Сотир Цацаров. Той даде и хронология:

На 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел „Кемпински Зографски“, Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на „Емко“ и негов партньор. Той е лекуван в „Токуда“ и „Пирогов“.

На 1 май СГП е образувала дело за опит за убийство. На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев.

След образуване на разследването, са взети различни проби, химически експертизи, автомобили, назначени са експертизи, като са иззети и документации от лечебните заведения.

Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в органична материя – повърната храна от сина на Гебрев, има хлор пирифос, който е инсектицид.

Проверена е и храната в хотел „Кемпински Зографски“, където в салатата е имало ниско количество хлор пирифос.

Проверен е и производителят на салатата, но е установено, че инсектицидът е бил в много малко количество и не може да предизвика никакви подобни симптоми.

От медицинските експертизи е установено, че има отравяне с фосфоро-органични съединения.

4 април 2016 г. наказателното производство е спряно, поради неразкрит извършител.

На 12 октомври 2018 г. постъпва писмо до мен от Гебрев на бланка на „Емко“, обяви Цацаров и поясни, че в него се заявява, че през март във Великобритяния е извършено покушение срещу Скрипал.

„Имам основание да считам, че отровата, използвана срещу нас, е от семейството на Новичок“, е написал Гебрев в писмото и предлага да се възобнови разследването и да се информират британските и други служби.

На 12 октомври СДВР е изискано спряното производство, а на 15 октомври е възобновено.

Подписахме споразумение за общо разследване с ДАНС. Това е първият случай, в който подписваме споразумение между всички служби за едно конкретно дело. Направени са 13 разпита, а на 16 октомври г-н Гебрев дава данни, че е поръчал изследване във финландска лаборатория на кръв и урина и до нас до този момент не е представено подобна информация. Оказва се, че изследване е частно, заплатено от г-н Емилиян Гебрев“, информира Цацаров.

Заключението от финландската лаборатория потвърждава наличие на фосфороорганични съединения, които се съдържат в пестициди. Те обаче не са част от списъка за забранените химични оръжия, обясни главният прокурор.

Всички проверки, разпити и документи са изпратени във Великобритания, за да се установи дали веществата може да се свържат с „Новичок“ или познати други химични оръжия, всичко това през декември месец, разкри още Сотир Цацаров. Главният прокурор напомни и информацията от британските власти за тримата, замесени в случая „Скрипал“. Според тях Федотов се смята за помагач.

Другите двама не са влизали в България, но Федотов е влизал в България три пъти“, обясни Цацаров.

Сергей Федотов, е пристигнал в Бургас на 24 април 2015 г. от Москва. Той е имал билет за полет от българската за руската столица за 30 април същата година, но неговото място е останало празно. Вместо това Федотов се е появил на международното летище „Мустафа Кемал Ататюрк“ в Истанбул и е излетял от най-големия турски град за Москва на 28 април с билет, купен в последната минута.

Федотов е пристигнал отново в България на 24 май 2015 г., но отново не е използвал билета си за връщане от София. Вместо на 30 май да излети от българската столица, той е отпътувал за родината си от Белград два дни по-рано.

„Както забелязахте при едно от тези пътувания има съвпадение с инцидента с г-н Гебрев и се установява маршрута на руския гражданин, отсядане в хотели и т.н. От 12 октомври 2018 година до момента се извършват проверки в пълна координация с нашите служби и в пълна координация със службите на Великобритания“, завърши Сотир Цацаров.

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че всички действия по случая с Гебрев са извършени. Към онзи момент обаче случаят „Скрипал“ не е бил наличен, напомни Маринов.

Според сайтът Белингкат третият заподозрян за отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, наречен Сергей Федотов, е пристигнал в Бургас на 24 април 2015 г. от Москва. Той е имал билет за полет от българската за руската столица за 30 април същата година, но неговото място е останало празно. Вместо това Федотов се е появил на международното летище „Мустафа Кемал Ататюрк“ в Истанбул и е излетял от най-големия турски град за Москва на 28 април с билет, купен в последната минута.

На същата дата българският бизнесмен и оръжеен бос Емилиан Гебрев припада в софийски хотел след отравяне, изпада в кома и остава в болница почти месец.

На 24 май 2015 година Федотов пристига отново в България, но отново не е използвал билета си за връщане от София. Вместо на 30 май да излети от българската столица, той отпътува за родината си от Белград два дни по-рано.

Името на Федотов излезе вчера като третият човек, който е участвал в атентата срещу семейство Скрипал от началото на март 2018 г. в английския град Солсбъри. Преди това бяха обявени имената на други двама агенти на ГРУ – Анатолий Чепига, известен като Руслан Боширов, и Александър Мишкин, известен като Александър Петров.