Музикантът Етиен Леви се оказа агент на Шесто управление на Държавна сигурност

0
861
Етиен Леви

Той е кандидат за депутат от проруската партия „Величие“

Певецът Етиен Леви е най-голямата изненада от разкритите агенти на ДС сред кандидатите за евродепутати и народни представители на предстоящия вот на 9 юни 2024 г., съобщава сайтът desebg.com.

Общо 70 агенти на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА фигурират в листите за народни представители за 50-то Народно събрание и 9 са сътрудници в листите за европейски парламентна предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни 2024 г., издигнати от 20 партии и коалиции.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверките на кандидатите за изборите за европейски парламент и за 50-то Народно събрание.

Проверката на кандидатите за 50-то Народно събрание

Проверката на кандидатите за парламентарни избори е обхванала Проверени са 2 316 лица . Други 3 820 кандидати не подлежат на проверка, а 268 лица, кандидати на изборите, не подлежат на проверка, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност не са били навършили пълнолетие и не са могли да бъдат вербувани.

От проверените 2 316 души Комисията е установила принадлежност към тоталитарните комунистически служби на общо 70 души (решение №2-2399 от 28 май 2024 г.).

От сегашните парламентарни партии и коалиции сътрудници сред кандидатите за евродепутати и народни представители имат партиите БСП, „Възраждане“, ДПС и ГЕРБ-СДС.

Голямата изненада сред обявени сътрудници на тоталитарните комунистически служби е певецът и музикален педагог Етиен Леви.

Той е разкрит като агент под псевдонима „ПАНАЙОТОВ“, вербуван от Софийско градско управление на МВР-ДС по линия на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия през декември 1988 г.

В архивите на ДС за него са открити регистрационна бланка, документи от ръководил го щатен служител, съдържащи се в лично дело ІА-33330; регистрационен дневник; картони – обр. 4 – 2 бр. и обр. 6.

На тези избори Етиен Леви е кандидат и за евродепутат и на народен представител. Той е кандидат на проруската партия „Величие“, свързана с бившия служител на Националната служба за охрана полк. Николай Марков, който е силната фигура в партията (формален лидер на формацията в момента е Албена Пекова – журналист в регионален сайт във Варненската община Ветрино).

Етиен Леви е водач на листата на партията в 24-ти столичен избирателен район, а също така е четвърти в евролистата на „Величие“.

Етиен Леви е роден е през 1957 г. в София. Завършва Софийското музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност Пиано. През 1981 г. завършва Българската държавна консерватория със специалност Естрадно пеене и втора специалност – пиано. От 1983 г. е солист на вокална група „Трик“.

Участник е в многобройни забавни програми, концерти, телевизионни снимки, радиопредавания и интервюта, шоу ревю спектакли.

През 1991 г. завършва висшето си образование в НМА със степен „магистър“, същата степен му е присъдена от Министерството на образованието и културата в Йерусалим, Израел.

Участва в Шоу „Невада“, Шоу „Такси“ и шоуто на Тодор Колев – „Как ще ги стигнем… с Тодор Колев“, с децата от групата за синхронно пеене „Жестим“ при училището за глухонеми в София.

През 1997 г. създава дуета „Етиен и Нели“. Има дует с Маргарита Хранова – „Не зная как се случи“, записан в албума ѝ „Марги и приятели“ от 1999 г.

От 1998 г. е преподавател в НМА, а от 2000 г. – хоноруван преподавател в НБУ. От 2001 г. – хоноруван преподавател по пеене в СУ „Климент Охридски“. От февруари 2006 г. е щатен преподавател към департамент „Музика“ в НБУ. През 2005 г. става доцент, а през 2023 г. е получава звание „почетен професор“ от НБУ.

През 2001 – 2004 г. е завеждащ културата на еврейската общност в България. От 2002 г. е член на Обществения съвет за култура и традиция и етноинтеграция към Министерството на културата.

През 2007 г. е консултант на българската версия на международния музикален певчески формат „Music Idol 1“, а в следващите две издания през 2008 и 2009 г. е вокален педагог на участниците. През септември 2009 г. е участник в българското издание на международния формат за танци „Dancing Stars 2“. През 2011 г. е вокалният педагог на българското издание на международния музикален формат „X factor“.

Вокален педагог на формата „Като две капки вода“. През 2013 г. участва в предаването „Музикална академия“ по TV 7. През 2020 г. участва в музикалното предаване на Нова телевизия „Маскираният певец“ като гост-участник в ролята на Шотландеца.

Списък на партиите и коалициите,

издигнали сътрудници на ДС за 50-то Народно събрание

Коалиция „Левицата“: АБВ, „Движение 21“, „Зелена партия“, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, „Национално движение за спасение на Отечеството“, „Политическо движение – социалдемократи“ – 10 сътрудници;

Партия „Български гласъ“ – 8 сътрудници;

Коалиция на розата“: „Българска социалдемокрация – Евролевица“, „Обединен блок на труда български лейбъристи“, партия „Родолюбие 2000“ – 6 сътрудници;

Партия ВМРО – БНД – 5 сътрудници;

Партия „Морал, единство, чест“ – 5 сътрудници;

Коалиция „Ние, гражданите“: партия „Българска пролет“, партия „Кой – компетентност, отговорност и истина“, „Българска работническо-селска партия“, партия „Нация“ – 5 сътрудници;

Коалиция „БСП за България“: БСП, „Политически клуб Екогласност“, „Политически клуб Тракия“ – 5 сътрудници;

Коалиция „Солидарна България“: партия „Изправи се България“, партия „Българската левица“, партия „Обединена социалдемокрация“ – 5 сътрудници;

Коалиция „Център“: партия „Свобода“ и „Българска земеделска партия“ – 4 сътрудници;

Коалиция ГЕРБ/СДС – 3 сътрудника;

Коалиция „Неутрална България“: Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, „Русофили за възраждане на отечеството“ – 3 сътрудника;

Партия „Възраждане“ – 2 сътрудника;

Партия „За Велика България“ – 2 сътрудника;

Партия „Единение“ – 2 сътрудника;

ДПС – 1 сътрудник;

Партия на зелените – 1 сътрудник;

Български съюз за директна демокрация – 1 сътрудник;

Партия „Български възход“ – 1 сътрудник;

Партия „Величие“ – 1 сътрудник;

Партия „Българско национална обединение“ – 1 сътрудник.

Проверката на кандидатите за Европейски парламент

Проверката на кандидатите за евродепутати е обхванала 147 души. Други 269 лица не подлежат на проверка по силата, защото към момента на закриване на Държавна сигурност през юли 1991 г. те са били непълнолетни и не са могли да бъдат вербувани души (решение №2-2400 от 28 май 2024 г.).

От проверените 147 кандидати Комисията по досиетата е установила за 9 лица, че са с принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

Списък на партиите и коалиции със сътрудници на ДС

в листите за Европейски парламент

Коалиция „Ние, гражданите“: партия „Българска пролет“, партия „Кой – компетентност, отговорност и истина“, „Българска работническо-селска партия“, партия „Нация“ – 3 сътрудника;

Коалиция „Левицата“: АБВ, „Движение 21“, „Зелена партия“, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, „Национално движение за спасение на Отечеството“, „Политическо движение – социалдемократи“ – 2 сътрудника;

Коалиция „БСП за България“: БСП, „Политически клуб Екогласност“, „Политически клуб Тракия“ – 2 сътрудника;

Партия „Български гласъ“ – 1 сътрудник;

Партия „Величие“ – 1 сътрудник;