МВнР: Посланикът ни в САЩ не е бил канен на среща в Министерството на финансите

0
55
Министерството на външните работи

Няма нови санкционирани по закона „Магнитски“

Посланикът на България в САЩ Тихомир Стойчев не е бил канен в американското Министерство на финансите. Това обявиха от българското външно министерство по повод информация във в. „24 часа“. Според нея тема на разговор с дипломата ни е бил законът „Магнитски”, а по телефона Тихомир Стойчев е отказал коментар.

В съобщението до медиите от МВнР добавят, че до този момент имена на нови санкционирани български физически и/или юридически лица не са били връчвани.

Инициативата и евентуални постъпки за уточняване на принципните положения по наложените на 2 юни от САЩ ограничителни мерки са изцяло на българската страна и се обуславят единствено от стремежа към пълноценна и всеобхватна защита на националния интерес, пишат още от външно министерство. Като допълват: „България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Взаимодействието между двете страни се осъществява не под формата на еднократни актове, а в условията на последователни и съдържателни процеси“, отбелязват в заключение от ведомството.