МВнР: Призивите за дарения за руски военни са абсолютно недопустими

0
63
Министерството на външните работи

България категорично осъжда руската агресия срещу Украйна, се казва в позицията

Министерството на външните работи излезе с позиция във връзка с публикация в социалните мрежи на руското посолство, в която се призовава за дарения за руските войници.

От МВнР определят подобни призови като „недопустими“.

Ето какво пише в позицията на външното ни министерство:

Във връзка с публикация на Посолството на Руската федерация на официалната му фейсбук страница, Министерството на външните работи на Република България напомня позицията си, че Република България категорично осъжда руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателство срещу териториалната цялост на суверенна Украйна.

Призиви към граждани на държава, членка на Европейския съюз, за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация в отговор на непровокираното и неоправдано нахлуване в Украйна, са абсолютно недопустими. Обръщаме внимание, че преводи към посочените банкови институции не могат да бъдат осъществявани, тъй като те са обект на ограничителните мерки на ЕС.