МВР и ГДБОП предлагат на прокуратурата да поиска имунитета на Пеевски

0
204
Делян Пеевски Снимка: кадър

Имало съмнения, че е извършил престъпления

Проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван.

Затова ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура, съобщава „Сега“. МВР бе сезирано за Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари. От пресцентъра на МВР потвърдили, че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не коментираха какво е заключението на ГДБОП. Ако прокуратурата се съгласи с изводите на ГДБОП процедурата за сваляне на депутатски имунитет включва сезиране на парламента от главния прокурор. При този сценарий депутатът може сам да се откаже от защитата си, или да чака парламентът да разгледа искането на главния прокурор.

„Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му“, обясниха преди време сигнала си БОЕЦ. Те допълниха, че вече са сезирали прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да образува разследване.

Сега БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.