На клетвата на служебното правителство Радев срина със земята кабинета „Петков“: Провали във вътрешната и външната политика

0
1195
Снимка: Труд

Поемате отговорност за управлението в труден момент – вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, обърна се президентът към служебните министри

Президенът Румен Радев срина със земята кабинета „Петков“ днес при представянето на служебното правителство на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Вчера той издаде указ за разпускането на 47-ото Народно събрание, с който насрочи изборите за 2 октомври и назначи служебния кабинет.

Това е четвърто правителство, което Радев назначава. Премиер ще е досегашният съветник на президента по демографските и социалните политики и бивш социален министър Гълъб Донев.

На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните 3 служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението на България в труден момент – обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони за Плана за възстановяване, забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС.

На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността, обърна се Радев към министрите. И напомни за войната в Украйна, която се води в непосредствена близост и последиците от която се усещат пряко у нас.

Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш основен ангажимент е да не позволите въвличането на България в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната ни сигурност, да ускорите работата по модернизацията на въоръжените ни сили и тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса, заръча Радев на новото правителство.

Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза. Тя ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи, предупреди той. Сигурност на доставките и цена на енергоносителите – това трябва да са двата приоритета, от които да се води служебният кабинет и следващото правителство. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на икономиката, допълни той.

Другата пагубна последица от войната е производствената криза, която настъпва постепенно с повишаването на цените и разстройването на производствения и търговски цикъл в земеделието, каза още президентът. Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и ясен хоризонт пред земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяване на ръста на цените, посочи Радев.

Обществото очаква да чуе цялата истина за автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други големи корупционни проекти. Но очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата въпреки нормативния блокаж, каза още Радев.

Убеден съм, че тежките проблеми, с които ще се сблъсквате от първия ден в управлението, ще поглъщат цялото ви време, но трябва да разработите и други важни задачи, каза президентът и напомни за законите за плана за възстановяване.

Във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство. Не можем да си позволим повече да губим време, сили и ресурси, нито да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС, предупреди Радев.

Напомни също, че основната задача на всеки служебен кабинет е организирането на изборите, но бил убеден, че правителството ще се справи успешно с това.

Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС. Предстои да управлявате в криза. Управлението изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание. Затова и изборът ми се спря на Гълъб Донев за служебен премиер“, каза Радев.

По думите му обществото иска да види управление не от теснопартийни сметки, а обединение около обществения интерес. „Двете служебни правителства от миналата година доказаха, че е възможно единение на политици от различни хоризонти. Този модел не беше продължен от редовното правителство и това е една от причините за провалите във външната и вътрешната политика за отстояване на националния интерес и суверенитета“.

След това Радев представи целия служебен кабинет, а министрите положиха клетва.