На първо четене парламентарната комисия по енергетика забрани на „Лукойл” да изнася горива

0
67
Снимка: Pixabay

Правителството против

Депутатите от енергийната комисия забраниха на „Лукойл” да изнася горива. Днес те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене.

Едното от предложенията за намаляване на цените на горивата е внесено от съпредседателя на ПП Кирил Петков, другото – от Делян Добрев от ГЕРБ. И двете предложения отпаднаха от дневния ред и бяха оставени за разглеждане на следващото заседание на комисията.

По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха, че ако рафинерията в Бургас не може да изнася, ще трябва да спре работа. Причината – при преработката на нефт се получавали и продукти, които не се потребяват у нас и отиват за други държави. Ако това се спре, складовете на „Лукойн Нефтохим” щели да се напълнят и заводът нямало да може да работи заради технологични причини.

От финансовото министерство пък посочиха, че приетият от ЕС регламент за ембарго на руския нефт не забранява на България да изнася горива.

Тезата, че рафинерията в Бургас ще спре, бе застъпена и от Драгомир Стойнев от БСП, който обяви, че партията му няма да подкрепи внесения законопроект.

Рамадан Аталай обаче ги репликира, че с внесения закон ДПС няма намерение за спира работата на рафинерията, а целта е да се спазват правилата. И посочи, че България е получила дерогация за руския нефт, за да може да осигури горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува навън.

Ивайло Мирчев от „Демократична България” пък посочи, че рафинерията в България няма да затвори и не трябва да се правят изказвания, с които да се твърди обратното.

Венко Сабрутев от ПП заяви, че трябва да изискаме от „Лукойл” план за действие за модернизация след изтичане на дерогацията. Колегата му Радослав Рибарски напомни, че основната причина да се поиска дерогация е била, за да се даде време на „Лукойл” да премине към неруски горива, но в предложения законопроект на ДПС подобно действие не е залегнало. „В този законопроект се забранява износ. Ние към момента ще се въздържим от подкрепяне на това предложение”, уточни той.

Георги Самандов от „Български възход” обясни, че ставаме свидетели на гигантска демагогия от европейските бюрократи.

„Призовавам всички да се придържаме към изпълнителната власт, която изработва програма. Не трябва да следваме сляпо повелите на ЕС”, каза той и добави, че трябва да се гледа и българският национален интерес.

След дългата дискусия предложеният законопроект на ДПС за намаляване на цената на горивата беше приет с 11 гласа „за”, 1 „против” и 8 „въздържали се”./tribune