Над 100 българи са поискали евакуация от Украйна

0
23
Министерството на външните работи

Ще се работи с партньорски държави за евентуална сухопътна евакуация, въздушна не е възможна

102 българи са заявили желание за евакуация от Украйна, заявиха за NOVA от българското външно министерство. Десет от тях са поискали евакуация тази сутрин. В части от страната няма ток, съобщиха още от МВнР и призоваха хората да останат в домовете си, за да имат контакт с тях. В Одеса няма паника, няма и данни за желаещи за евакуация.

Предстои външният министър Теодора Генчовска да информира държавния глава Румен Радев. По-късно през деня, ако обстановката позволява, ще се търси начин за евакуация на българите. Вероятно това няма да е възможно по въздушен път, тъй като въздушното пространство е затворено. Ще се работи с партньорски държави за евентуална сухопътна евакуация.

В Министерството на външните работи се събира Кризисният щаб, който следи ситуацията около Украйна, съобщиха по-рано сутринта от българското Външно министерство.

По-рано от МВнР съобщиха, че министър Теодора Генчовска отменя планираното си за днес посещение в Украйна заради напрегнатата ситуация там.

Външният ни министър трябваше да бъде днес в Украйна с колегите си от балтийските държави – Литва, Латвия и Естония, където да се срещнат с представители на украинските власти и на специалната мисия на ОССЕ в страната.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви тази сутрин началото на специална военна операция за защита на Донбас.

„Категорично осъждам военната агресия на Русия срещу Украйна“. Това заяви външният ни министър Теодора Генчовска, след като президентът Владимир Путин обяви старт на военна операция в Донбас.

„Този акт подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и представлява тежко нарушение на международното право”, заяви още Генчовска чрез Туитър профила си рано тази сутрин.