Петима българи арестувани в Испания с 65 кг хероин

Задържани са общо 11 души, сред които и предполагаемият лидер на групата – петима испанци, петима българи и португалски гражданин

0
458
хероин
65 килограма хероин не стигнаха до Португалия. СНИМКА: АРХИВ

Дрогата трябвало да бъде транспортирана до Португалия

Петима българи бяха арестувани в Испания за трафик на хероин при един от най-големите удари срещу наркотрафика в страната. Агенти на испанската Национална полиция съвместно със служители на испанската Митническа агенция разбиха в град Понтеведра, в северозападната част на страната на брега на Атлантическия океан, престъпна група за трафик на хероин.

Конфискувани са 65 кг от дрогата, едно от най-големите количества, залавяни в Испания през последните години, съобщи вътрешното министерство в Мадрид.

Задържани са общо 11 души, сред които и предполагаемият лидер на групата – петима испанци, петима българи и португалски гражданин.

От МВР на Испания посочват, че групата е извършвала трафик на хероин от България към Испания и последващото му транспортиране към Португалия. Разследването е започнало през 2016 г., когато испанските власти засекли испанско-българската група, че се опитва да вкара нелегално в Испания голямо количество наркотик от Южна Америка.

Испанските членове на групата, както и португалецът, отговаряли за получаването на пратката и последващото й препращане като извършвали и логистични задачи като наемането на помещение, където да бъде скрита, както и на микробуси за последващото и претранспортиране.

За целта те наели индустриално хале в градчето Калдас де Рейс, близо до Понтеведра, където да скрият камион-трейлър, с който пристигнал хероина. Що се отнася до българите в групата – двама управлявали камиона, а останалите трима обезпечавали сигурността при придвижването – извършвали наблюдение да не бъдат засечени по пътя (обикновено това се извършва с пилотна кола и ариегард – б. р. ) и обезпечавали комуникациите.

При операцията на испанските полиция и митници във въпросното хале са открити 118 пакета с общо 65 килограма хероин, 60 000 евро в брой, 15 мобилни телефона и 4 микробуса, на които дрогата трябвало да бъде претоварена от камиона и впоследствие транспортирана до Португалия. Испански съд е разпоредил предварителен арест в затвор на всичките 11 задържани, чиято самоличност не се посочва.