Над 17 000 украински бежанци са настанени в хотели и почивни бази у нас

0
36
Снимка: БТВ

Държавната програма за настаняване приключва на 31 октомври

Две седмици преди финала на програмата, чрез която хотели получават средства от държавата за настаняване на украински бежанци, в различни бази в страната живеят 17 462 души, половината от които са деца. Това съобщи във Варна министърът на туризма Илин Димитров, цитиран от „Труд“. Според него от началото на войната 220 100 украинци са отсядали в различни периоди в хотели и почивни станции. До края на октомври стопаните им ще получат дължимите суми за юни, юли и 95% за август. Предстои и подробно изследване на реално направените разходи в обектите, но всеки хотелиер ще получи пари, ако разходът бъде безспорно доказан, увери Димитров.

„Доволен съм, защото успяваме да помогнем на бранша чисто финансово. Но администрирането на бежанци не би трябвало да е работа на Министерството на туризма, след като има ресорна агенция“, заяви Димитров. По повод твърденията на хотелиери от Слънчев бряг, че има нова вълна от бежанци към морските курорти, той обяви, че засега не се отчита голям наплив и в близките дни очаква решение на Междуведомствения съвет относно програмата за настаняване. „Надявам се някои хотелиери да не превърнат това в бизнес. Няма логика хората да продължават да живеят в морските курорти, където няма училища, детски градини и поликлиники“, допълни министърът.

По данни на Министерството на иновациите и растежа 62,8 млн. лв. европейски средства са били насочени за подкрепа на бягащите от войната в Украйна. Такава са получили над 93 000 души, а реализираните нощувки надхвърлят 1 милион. Предстои да бъде разгледан и нов проект на МТ в помощ на бежанците, който е в размер на 9 млн. лв.