Над 5 часа разпитваха уволнения шеф на „Булгаргаз“, но не е обвиняем, само свидетел

0
87
Николай Павлов Снимка: Economic.bg

Нямам притеснения, абсолютно изрядни сме, коментира Николай Павлов

Обясних как функционира газовият пазар. Не съм обвиняем. Нормално е в крайна сметка да продължи толкова разпитът, защото е специфичен бизнес. Трябваше да отговоря на всички въпроси. На всички въпроси съм отговорил, касаещи договорите и доставките. Нямам притеснения, защото сме абсолютно изрядни. Този бизнес се регулира и от регулатора, няма какво да се притесняваме. Това заяви отстраненият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов след разпита в прокураурата, който продължи повече от 5 часа.

Павлов каза, че са оставили компанията в изрядно състояние – с платени сметки, с предплатен азерска газ, на 60%, както е съгласно договора с „Газпром“, предплатени доставки. По думите му топлофикационните дружества трябва да се компенсират, тъй като поради мораториума цените са били замразени и ще се отвори дупка, която ще се отрази на „Булгаргаз“.

Павлов обаче уточни, че това не може да се приписва на старото ръководство, защото то е оставило дружеството в отлично финансово състояние.

„Топлофикационните дружества няма да издържат, ако не се направят компенсации“, коментира още Павлов.

Той обяснил на прокурорите ценообразуването, дейността на КЕВР. „Министърът на енергетиката започна да проглежда как става ценообразуването – „Булгаргаз“ не може да си измисля цени“, подчерта отстраненият шеф на дружеството.