Надзирателите в затворите също излизат на протест

0
63
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Новоназначен надзирател започва със стартова заплата малко над 1200 лева, казват от синдиката

Синдикатът на служителите на затворите в България ще се присъедини към организирания на 20 февруари протест пред Народното събрание, заяви Цветан Михайлов, секретар на синдиката, цитиран от Tribune.

Протестът ще постави искания за увеличение на заплатите на служителите в системата, като може да се превърне във форма на обединение между различните звена на МВР.

„Подкрепяме исканията на синдикалната федерация на служителите в МВР за увеличение на заплатата на служителите в МВР, поддържаме исканията на синдикатите на служителите в затворите в България за увеличение на основните заплати и плащанията с постоянен характер. Обръщаме се с апел към министър-председателя и министъра на финансите за свикване на среща, на която да бъдат поканени всички представители на синдикални организации с цел изясняване на проблемите в сектора. На последно място синдикатът на служителите в затворите обявява, че след протеста на 20 февруари ще започне действия и ще бъде инициатор на мероприятия, които да консолидират синдикалното пространство. Очаквам протестът да се превърне във форма на обединение“, добави Михайлов.

ГЕРБ/СДС

Надзирателите не работят в безопасна среда, а заплатата от 1200 лева е прекалено ниска за част от тях. „Новоназначен надзирател започва със стартова заплата малко над 1200 лева“, каза Михайлов.

„Не работим в безопасна среда. Няма достатъчно охранителен състав, а агресията се задълбочава. Това създава необходимост от изследване на проблема и вземане на решения от всички заинтересовани, като в това число влиза и Министерството на правосъдието, което е работодател“, заяви синдикалистът.

Надзирателите имат забележка и към качеството на екипировката, която получават, както и цените, които тя струва. „Имаме забележки по отношения на качеството на екипировката и цените, но се надяваме в бъдеще време да има развитие и по този въпрос“, заяви той.