Най-голямата руска банка се изтегля от Европа

0
173
Сбербанк

Активите на банката са достатъчни за извършване на плащания към всички вложители, казаха от Сбербанк 

Сбербанк обяви изтеглянето си от европейския пазар, става ясно от съобщението на кредитната институция, съобщава ТАСС.

В сегашните условия Сбербанк реши да се оттегли от европейския пазар. Дъщерните банки от групата са имали необичайни парични потоци и заплаха за безопасността на служителите и клоновете“, казаха от банката.

В доклада се отбелязва, че поради нареждане на Централната банка на Руската федерация Сбербанк няма да може да доставя ликвидност на европейски дъщерни банки.​​​​​​

В същото време дъщерните дружества на Сбербанк имат високо ниво на капитал и качество на активите, а депозитите на клиентите са застраховани в съответствие с местното законодателство. Активите на банката са достатъчни за извършване на плащания към всички вложители“, казаха от банката.

По-рано австрийският финансов регулатор забрани търговската дейност на Sberbank Europe AG, дъщерно дружество на Сбербанк по искане на Европейската централна банка. А в началото на тази седмица Националната банка на Чешката република започна процеса на отнемане на лиценза на Sberbank CZ (дъщерно дружество на Сбербанк).

В същото време на 28 февруари Сбербанк завърши успешно продажбата на Сбербанк Сърбия на сръбската банка AIK Banka.

Относно Sberbank Europe Group

Sberbank Europe AG е банкова група, която включва активите на групата Sberbank в Източна и Централна Европа. Седалището на Sberbank Europe AG се намира във Виена, 100% от акциите на групата са собственост на Сбербанк.

Сбербанк Европа беше представена на осем европейски пазара: в Австрия, Босна и Херцеговина в Сараево и Баня Лука, в Хърватия, Чехия, Унгария, Словения, Сърбия и Германия.