Намаленото ДДС от 9% за ресторантьори, хотелиери и бебешки храни остава до края на следващата година

0
22
Снимка: НС

Прието бе предложението на ГЕРБ-СДС срокът да е до 31 декември 2022 година

Депутатите приеха единодушно срокът на намалената ДДС ставка от 9 на сто за ресторантьори и хотелиери да бъде удължен с още една година – до 31 декември 2022 година.

Обсъдени бяха два законопроекта – единият с вносители Десислава Атанасова и група народни представители, другият – с вносители Любомир Каримански и група народни представители.

Вчера депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха законопроекта на Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/ и приеха този на Любомир Каримански / „Има такъв народ“/ с редакционната поправка към него намалената ставка да е за срок до 31 декември 2022 г., каквото бе и предложението на ПГ ГЕРБ-СДС, съобщи Трибюн.

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета и би струвало 175 100 000 лв. за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г.

Заради кризата, свързана с COVID-19, ДДС беше намален от 20% на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, като изключение прави продажбата на спиртни напитки в заведенията, за използване на спортни съоръжения, за книги (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), за бебешки храни, пелени, както и за екскурзиите, организирани от туристически агенти със случаен автобусен превоз на пътници.

Мярката за компенсация на засегнатите от COVID-19 в 19 сектора бе въведена от ГЕРБ, припомни Кирил Ананиев и изказа своето задоволство от постигнатия консенсус:

„Намерихме общото решение с колегите от управляващото мнозинство. Те приеха и датата, която ние предложихме, 31 декември, за да сме сигурни, че целогодишно сме осигурили въвеждането на тази намалена диференцирана ставка“.

„Това може да го понесе бюджетът за 2022 година“, заяви Любомир Каримански, един от вносителите на промените.

От „Възраждане“ коментираха, че трябва да се намали ДДС ставката и за храните и за лекарствата, защото високите цени водят до по-малко потребление.

Цончо Ганев съобщи, че от „Възраждане“ ще внесат промени в закона, с които да се намали ДДС и за малката потребителска кошница.

„В следващия обсъждан бюджет ние ще направим финансова рамка, в която ще обосновем предложението си за 0% върху стоките и услугите, които са най-важни за бедните хора. В извънредната ситуация, в която се намираме, би било редно да се помисли за хората, които плащат най-високата цена – болните хора“. Това заяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

Костадинов изтъкна, че в програмата на „Възраждане“ е записано още преди 7 години, че за три вида стоки ДДС-то трябва да бъде намалено на 0%.

„Във Великобритания ДДС-то за лекарствата и книгите е 0%. По отношение на двете наши съседни балкански държави – Гърция и Румъния – в Гърция имаме 6% за лекарства и книги, в Румъния – 9%. Трябва да помислим и за финансовото здраве на хората. Ако не можем да дадем парите на хората, които са най-потърпевши от ситуацията в момента, нека поне да не им вземаме пари. Ние от „Възраждаме“ ще настояваме на това“, категоричен бе той.

От „Възраждане“ настояха за извънредно заседание на комисията по финанси, за да се приемат техните предложения.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС от своя страна заяви, че парламентарната група на партията му ще подкрепи предложенията на колегите им от „Възраждане“.

„Бихме искали да добавим по отношение на книгите едно уточняващо предложение – там, където става въпрос за електронни книги, да бъдат добавени и аудио книги. Това е важно уточнение, защото то е свързано с хората, които са незрящи, които благодарение на аудио книгите имат достъп до литература. Нашето предложение е аудио книгите да бъдат приравнени с електронните книги“, каза той.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски отговори на „Възраждане“, че има време за политиканстване, но в правилника на Народното събрание пише друго и депутатите от партията трябва да знаят кога се правят предложения, кога, къде и как се приемат. „Вземете подарете на вашия председател един правилник (на Костадин Костадинов – б.р.) и след първия ден, когато сте се заклели в парламента, може да внасяте каквото си поискате. След това те се обсъждат в състава на комисиите. Когато се изказвате от трибуната, трябва да говорите с факти, без да си измисляте послания и да не злоупотребявате с БСП“, категоричен бе Свиленски.

Той припомни, че въпросните мерки се обсъждат по време на приемане на държавния бюджет. „В момента не сме в такава процедура. В момента сме в процедура да продължим срока на действащ законопроект“, посочи още Свиленски.

Цончо Ганев от партия „Възраждане“ репликира:„Защото пропускате варианта, че когато тук залата си тръгна вчера в седем и половина, беше свикана извънредна комисия по финанси и бюджет. Кога точно да вкарам аз каквото и да било, при положение че разбрах 15 минути по рано“.

Йордан Цонев бе категоричен, че от парламентарната група на ДПС ще подкрепят внесения проект.

„Налага се да удължим срока на действие на тези облекчения. Дали те са достатъчни е друга тема. Нямаме време в момента да променяме дизайна на мерките. Не трябва да стресираме бизнес средата съвсем целенасочено. Въпросът е да спазваме ли процедурите или не. Когато говорим за възстановяване на парламентаризма – трябва всички неща да се случват през установените процедури. Ние ще подкрепим едно абсурдно изключение – данъчен закон да се приеме на две четения в едно заседание, за да не бавим този процес. Добре е законопроектите да минават през обществено обсъждане. Но има случаи, в които Народното събрание ще бъде изправено пред хипотезата да приеме един закон без той да е обсъждан. Винаги сме се противопоставяли на ограничаването на законодателната инициатива и законодателния процес“, обясни народният представител.

Атанас Славов от „Демократична България“ увери, че също ще подкрепят така предложения законопроект за 9% ДДС ставката с аргумент, че това е отговорното политическо отношение.

По време на дебатите за удължаването на срока на намалената ДДС ставка депутатите отново се скараха за коледната си ваканция.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански засегна темата, като подчерта, че ако народните представители нямат почивка между празниците, то всички партии трябва да бъдат съгласни с това.

Реакцията му беше предизвикана от коментар от страна на „Възраждане“ за това, че депутатите не искат да си отменят коледната ваканция, а бързат да отидат на Малдивите и Бахамите, за да не приемат предложенията на партията за по-ниска ставка на ДДС върху малката потребителска кошница и лекарствата.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че мястото за водене на спорове за политика е в Народното събрание, а не на улицата. Той отбеляза, че „Възраждане“ имат пет внесени проекта, сред които отмяна на извънредната епидемиологична обстановка, като не знае колко имат от БСП, не ги следял.

Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиян Вигенин се възмути от поведението на „Възраждане“. Той изрази мнение, че депутатите от партията на Костадинов унижават народните представители и бе учуден от внушенията, че бързат да ходят на почивка.

„За мен е учудваща дискусията, в която влизате, защото само преди малко Народното събрание взе решение на второ четене да се приеме законопроектът за ДДС-то и „Възраждане“ допринася за това, като гласува „за“. Други идеи за промяна на ДДС-то, които засягат предстоящия държавен бюджет, ще могат да бъдат направени тогава, когато се отвори процедурата за приемане на бюджета за 2022 година“, каза Вигенин.

Той призова работата на парламента да продължи по същество, а не да се коментират в пленарна зала въображаемите Малдиви и Бахами.

Пламен Абровски от ИТН заяви, че „Възраждане“ са част от Народното събрание и като партия в парламента трябва да се държат отговорно. Ако искате да отменим ваканцията, предложете го, защото това, което вършите в момента, е безотговорно“, подчерта Абровски.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък коментира, че въпреки извънредните обстоятелства НС не трябва никога занапред да процедира по начина, по който го е направил сега. По думите й депутатите трябва да държат сметка за това как се свикват комисиите, как се дебатират ваканциите и да се спазват принципите, които самите народни представители са заложили в закона. Тя увери, че коалицията ГЕРБ-СДС няма да създава прегради пред бизнеса и хората, но настоя да се спазват правилата.