Карадайъ: Това е най-слабият кабинет от края на комунизма

0
40
Мустафа Карадайъ

Задкулисието завладя властта, кризите са факт, хората обедняват, подчерта лидерът на ДПС

Това е най-слабият кабинет от края на комунизма, посочи в декларация лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод старта на новата сесия на парламента.

„Властимащите се оценяват като стабилна коалиция и чухме колко е прекрасно управлението. Чухме и оценка за тях като хора, от които започва историята. Такова им е и поведението“, отбеляза Карадайъ. За него този факт не представлява изненада.

„Такава самонадеяност и арогантност тази зала е виждала в скоро време, не е нещо ново. Но и тази историчност, която си приписвате днес, и евроатлантическа ориентация, която извира само от вас – да ви припомня, историята не започва от вас“, обърна се лидерът на ДПС към ПП. Той припомни, че от парламентарната трибуна още през 1991 г. е очертана посоката за развитие на страната – членството в ЕС и НАТО.

„Този ценностен избор е направен и няма нужда от този драматизъм за ценностните избори, които се опитвате да посочите“, подчерта Карадайъ. Той критикува управляващите, че се оценяват като стабилна коалиция, но точно в коалицията им има проблем с ценностния избор за България.

„Няма мерки за борба с кризите. Това го казват и гражданите, и бизнесът. А от вас чуваме обратното. План за възстановяване все още няма, независимо, че непрекъснато е в устата ви. Оперативни програми в тези кризисни времена в България все още няма. Имаме гласуван държавен бюджет преди месец и половина, но нямаме такъв, защото във всеки момент чуваме как трябва да се актуализира. Но кризите са факт, хората обедняват, инфлацията си върви. Но вие помагате за разширяването на инфлацията, а не за решаване на кризите“, уточни лидерът на ДПС.

Според него зародишът на тази власт е в противоконституционните действия.

„Резултатът е, че задкулисието завладя властта. Целта е и завладяването на независимите регулатори от задкулисието. И като краен резултат задкулисието да завладее държавата“, коментира Карадайъ. Той посочи, че антикорупционната дейност на правителството се олицетворявала засега единствено с антикорупционната търсачка гугъл. Лидерът на ДПС призова за разум и мъдрост в тези тежки и трудни времена. Той поиска възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на държавността с върховенство на правото и закона.