Намалиха състава на ЦИК, без ограничение за секциите в чужбина

0
69
Снимка: НС

Президентът с повече правомощия при назначаването на членовете на комисията

Депутатите от Комисията по правни въпроси редуцираха състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 20 на 15 души, предоставяйки на президента на страната повече правомощия при назначаването им, предаде БГНЕС.

С одобрените на второ четене промени в Изборния кодекс, внесени от „Има такъв народ“, вече всички членове на изборната комисия ще се назначават с указ на държавния глава след предложение на парламентарно представените партии и коалиции въз основа на проведени от него процедура и консултации.

Досега председателят, заместниците му и секретарят на ЦИК се избираха след публично изслушване от Народното събрание, а президентът назначаваше с указ останалите ѝ членове по предложение на формациите, представени в българския и Европейския парламенти.

На предложението се противопоставиха от ГЕРБ и БСП, но с подкрепата на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС то бе прието.

Юристите от Правната комисия възстановиха и старите правила за образуване на избирателни секции в чужбина, които бяха променени от депутатите от ГЕРБ и „Патриотичния фронт“ през 2016 г. С новите текстове на практика ограничения за секциите зад граница няма да има.